woensdag 26 juni 2013

Tour de France: Wie staat er straks in Parijs in de gele trui?

Wielerliefhebbers hebben verschillende kenmerken. In de maand juli zitten ze veel binnen en kijken ze op het warmste moment van de dag televisie. Soms reizen ze af naar Frankrijk om dan op een berg te gaan staan om 200 renners voorbij te zien schieten. Hierbij hebben ze of een fotocamera, of een rare outfit of er wordt iets geroepen als 'benga, benga'. Het is de romantiek van de sport, soms ook de dwaasheid. Naast deze eigenschappen houden ze ook van voorspellen. Wie zijn de favorieten en de belangrijkste vraag wie wint de gele trui.

Om deze laatste vraag te kunnen beantwoorden, is de eerste natuurlijk van belang. Wie zijn de favorieten? Er doen vele toppers mee, laten we ze allemaal is even afgaan.

Froome/Contador
Verwacht wordt dat dit het grote duel gaat worden. In de Dauphiné was de Spanjaard echter duidelijk de mindere. Froome is in de tijdritten sowieso de beste man. In deze Ronde van Frankrijk zitten in totaal 90 tijdritkilometers. Hier moet Contador voornamelijk de schade beperkt houden ten opzichte van de geboren Keniaan. In het hooggebergte is Froome ook een van de sterkste wat hem tot ultieme favoriet maakt. Zeker nu de legendarische klims de Alpe-D'huez en de Mont Ventoux worden beklommen. Contador moet met zijn explosiviteit proberen om op de laatste meters nog secondes te pakken.


Het duel van deze Tour de France: Froome vs. Contador (Bron afbeelding: www.sbs.com.au)

Klimgeiten
Met deze twee gigantische klimmen die aanwezig zijn, is het natuurlijk de kans voor echte klimgeiten om hun slag te slaan. Deze zijn ook aanwezig. Wie kent Mikel Nieve nog. De renner van Euskatel die opeens in Spanje de etappe won met aan het einde de klim tegen de Cotobello op. Een Spaanse berg met stukken van 12% erin en 8,1 procent gemiddeld. Daar rij je niet graag tegen aan, maar de Bask toonde daar voor het eerst zijn klasse.

Een andere erkende klimmer is El Purito. Slechts eenmaal eerder deed Joaquim Rodriquez mee in Frankrijk. Des tijds werd hij zevende. Vorig jaar reed hij mee aan de twee andere grote rondes. In Italië werd hij tweede en in Spanje reed hij dagenlang in de leiderstrui, maar uiteindelijk werd hij slechts derde. Wel won de kleine Spanjaard drie etappes in diezelfde ronde. Dit jaar ligt zijn focus op Frankrijk. Met zijn kleine beentjes die tot grote daden in staat zijn, moet zeker rekening gehouden worden. Helemaal als hij ook nog de tijdritkilometers weet te verteren.

Afgelopen Giro werd overheerst door Colombianen. Ze zaten constant van voren. Uran wist nog een etappe te winnen en uiteindelijk eindigde er twee in de top 10. Voor de Tour de France is Nairo Alexander Quintana Rojas de afgevaardigde. Hij rijdt samen met Alejandro Valverde bij Movistar en dat kan nog het struikelblok zijn. Wanneer hij niet hoeft te knechten is hij tot grootste dingen in staat. Zo was Quintana al eens de winnaar van de Ronde van het Baskenland. Daarnaast is hij bij de beloften al eens in eigen land kampioen tijdrijden geweest. Let dus op deze Colombiaan!

Nederlanders?
Stop met de vaderlandsliefde. Heel romantisch kan geschreven worden dat we met Mollema en Gesink twee renners hebben voor het klassement. Daarnaast ook nog Wout Poels die een aardig ronde kan rijden, maar winnen doen we het niet. Mollema moet zijn best gaan doen voor een top 10 plek. Wout Poels doet er verstandig aan om te proberen een etappe te winnen. Gesink heeft al aangegeven voor een etappezege te gaan rijden. Wellicht dat het bergklassement nog een doel voor onze Nederlanders kan worden. Een Vlaming wellicht dan nog. Jurgen van den  Broeck zal een mooi klassement kunnen rijden en zeker meedoen in de top 10. Voor winst komt hij helaas net te kort.

Met wie dan nog meer rekening houden?
Cadel Evans - Oud-winnaar en met deze man weet je het nooit.
Tejay van Garderen - Talent en won dit jaar al in California. Misschien nog te vroeg.
Thibaut Pinot - Werd als een van de outsiders genoemd door Dokter Ferrari (net als Quintana overigens).
Moreno Moser - Won vorig jaar juli, een ronde (in Polen). Wat kan hij nu in juli een grote ronde?
Pierre Rolland/Thomas Voeckler - Met deze twee Fransen moet je altijd rekening houden.
Andy Schleck - Wanneer hij zijn oude vorm behaald, is alles weer mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten