dinsdag 19 november 2013

Een attische tragedie met een Zweedse gladiator in de hoofdrol

Dagen, misschien zelfs weken was er naartoe geleefd. Het slotstuk werd opgevoerd. De Zweedse gladiator die opeens in de oudheid van de Grieken terug te vinden is in duel met het kwaad. Het kwaad wordt vertegenwoordigd door een moderne metroman. Niet met wilde manen, maar uiterst zorgvuldig een aangemeten kapsel. De eerste slag was verloren in Portugal. In het Portugese theater was de mythe onzichtbaar geweest en op 1-0 achterstand gekomen. Niks was echter nog verloren. Het satyr-spel moest nog volgen.

De eerste helft barstte er een hevige strijd los tussen de kampen. Gestuwd door de lieden van het publiek moet de Zweedse gladiator kracht winnen. Hij is echter eenzaam. Moet alle kracht uit zichzelf halen. Waar zijn grote rivaal sterke medestanders heeft. Een van deze sterke medestanders biedt de Portugese metroman de kans om de eerste tik uit de delen en deze is raak. En hoewel de achterstand nu haast onoverkolijk is, wordt er niet opgegeven. Opgeven bestaat niet.

De strijd gaat een tweede fase in. De Zweedse gladiator wint aan kracht en dadendrang. Met een ferme stoot met het hoofd, brengt hij zich terug in het spel. Niet veel later krijgt hij de kans voor een geniale comeback. In alle vrijheid schiet hij zichzelf keihard terug. Nog eenmaal zo een actie en ieder zal zijn naam schreeuwen. Hij zou de held zijn. Maar zoals het een goede tragedie betaamd, overwint het kwaad. Met twee snelle uitbraken, kantelt hij het gevecht. De Zweedse gladiator heeft gestreden, is toegejuicht. Heeft alles gedaan om zijn publiek tot veroering te laten komen. Maar kon uiteindelijk niet overwinnen. En toch blijft de naam Zlatan Ibrahimovic galmen. Maar Cristiano Ronaldo zal als overwinnaar te boek staan.

Zlatan Ibrahimovic, de Zweedse gladiator (Bron afbeelding: http://www.wegaanvlammen.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten