vrijdag 10 januari 2014

Er wordt weer gekaart aan de rand van het voetbalveld

Op een donderdagmiddag kwam het bericht van PSV-watcher van VI een beetje zijdelings naar buiten. De spelers van de selectie van PSV kaarten weer. Menigeen zou denken wat is hier zo belangrijk aan. Ik vind het van immens belang. Voetballers als Mark van Bommel, Theo Janssen en Gerald Sibon, daarvan kon ik echt genieten. In het veld waren (Theo, wanneer die fit is nog altijd) het geweldige voetballers, maar buiten het veld zijn het ook prima kerels. De laatste tijd was de voetbalwereld qua beeldvorming echter veranderd naar een in zichzelf gekeerd eenlingenwereldje. Gregory van der Wiel en Jetro Willems zijn wellicht de beste voorbeelden uit de nieuwe generatie. We zien ze vaak in beeld met een koptelefoon op en nors voor zich uitkijkend. Alsof de last van het leukste spelletje in de wereld te mogen spelen en daar ook nog eens heel veel geld mee verdienen, te veel is. Bij het afscheid van Van Bommel liet dit mij zelfs een beetje tegen het voetbal keren. Er waren nog zo weinig spelers om echt van te houden. Het waren allemaal van die zelfingenomen ventjes. Ook al kwamen ze net kijken. Natuurlijk is dat veel beeldvorming en zie je niet hoe de spelers in de kleedkamer zijn,  maar het beeld blijft. Daarom is deze ontwikkeling ook zo positief.

Dat er weer gekaart wordt, is geweldig voor elke supporter. Voor de zekerheid heb ik nog even gevraagd of de trainers niet meededen en het lijkt erop dat het echt uit de groep zelf is gekomen. Ik ken verhalen van spelers die samen op de Playstation speelden, maar niets gaat er boven het potje kaarten. Het maakt de spelers meteen een stuk sympathieker en het belangrijkste van dit alles is natuurlijk de spelers die hier aan meedoen. Schaars had iedereen natuurlijk wel verwacht, maar namen als Brenet, Willems en Bakkali stemmen mij tevreden. Het zorgt toch dat de beeldvorming over deze jongens een beetje wordt bijgesteld.

Dat een potje kaarten niet altijd het gewenste resultaat brengt, moeten we terug naar 1983. Bondscoach Kees Rijvers besloot ook een potje te gaan kaarten, terwijl Spanje tegen Malta speelde. De Spanjaarden moesten met elf doelpunten verschil winnen. Toen de toenmalig bondscoach terug kwam van zijn potje kaarten, had Malta met 12-1 verloren van Spanje. Nederland miste het EK van 1984. Nu staan er op dit moment bij PSV niet zulke grote belangen op het spel. De Eindhovenaren wonnen zelfs met 3-0 van Lokomotiv Plovdiv. Geen van de fanatieke kaarters stond overigens op het scorebord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten