donderdag 30 januari 2014

Het is de beurt aan het NOC*NSF om een statement te maken voor homorechten

Nederland is politiek dood. Belangen worden niet langer behartig, maar traditie en sport zijn van belang. Bijzaken die voor verbinding zorgen in de samenleving worden door de Nederlandse politiek als hoofdzaken gezien. Dit is de enige conclusie die je als fatsoenlijk denkend mens kan trekken naar aanleiding van de uitzending van de VARA Leve Sotsji. Minister Jet Bussemaker heeft in het programma mijn vertrouwen in dit kabinet tot een minimum laten dalen. De manier hoe zij een discussie uit de weg gaat is even bewonderenswaardig als schokkend. Ze verdedigt een verwerpelijk besluit met het grootste gemak door alles te ontkennen. De reden dat wij een grote delegatie naar Sotsji toesturen, is natuurlijk vanwege het economisch belang. Nu verschillende homo-organisaties moeite hebben met deze delegatie, is opeens de steun voor de sporters belangrijk. Dat de premier, de koning, de koningin en de minister van sport onze sporters toejuichen, is belangrijker dan dat er in Rusland mensen worden afgetuigd vanwege hun seksuele geaardheid. Het is een schande om dit zo te verkopen. Zeker toen Olympisch Kampioen Johan Kenkhuis aangaf dat het een leuke bijkomstigheid is als er hoge mensen uit Nederland zijn, maar dat het niet heel belangrijk is. Opeens was volgens Jet Bussemaker het niet meer voor elke individuele sporter, maar werd de aanwezigheid vooral gewaardeerd door het NOC*NSF.

Voor een statement denk ik dat het NOC*NSF het ook wel zou waarderen als er een minder zware delegatie naar Sotsji vertrekt. Als we toch uit economische belangen naar Rusland gaan, had ik ook nog wel een ideetje gehad. Laat onze minister van financiën gaan, samen met zijn voorganger Jan Kees de Jager. Dan heb je twee mannen die de belangen kunnen verdedigen waarvan een al openlijk homoseksueel is. Helaas zal het niet zo ver komen. Waar we vroeger als land voorvechters waren voor een vrije wereld zijn we door de economische crisis onze eigen idealen aan het verloochenen. Wij gaan liever met een grote delegatie naar een land toe waar geld valt te halen, waarmee we op de koop toenemen dat we duizenden Nederlanders beledigen. Ons moraal is te koop en ik begrijp het ook nog, maar niet dat het zo verdedigd wordt. Wees eerlijk tegen ons. Zeg als Jet Bussemaker dat het sturen van een grote delegatie andere belangen dient. Maar verzin geen slechte smoezen. Een sporter begrijpt een statement van een land. Het is niet voor niks dat Barack Obama wel de Spelen aan zich voorbij laat gaan. Eigenlijk moeten wij als volk nu de politiek een keer laten vallen, zoals zij een  groot aantal van onze landgenoten laten vallen. Wellicht onbewust heeft Jet Bussemaker hier ruimte voor gemaakt.

Het NOC*NSF zou het namelijk op prijs stellen dat er een zware delegatie komt. Maar wat nou als deze organisatie bij monde van voorzitter André Bolhuis laat weten het te begrijpen dat Nederland in verband met de homorechten in Rusland een wat minder zware delegatie stuurt. Zo hou je de sporters uit de wind. Die hoeven geen statement te maken en kunnen zich volledig focussen op hun prestatie. Je geeft de politiek alle kans om de delegatie aan te passen of op hun bek te gaan tegenover het volk. Wellicht dat de premier dan thuis kan blijven en zich op het land kan richten dat uit een recessie opkruipt. Dat de leden van het koningshuis hun plek afstaan aan openlijk homoseksuele als statement. Wij als Nederlanders weer als voorvechters voor gelijke rechten voor iedereen. Als hetero, als homo, als lesbo, als transgender allemaal gelijk. Het  NOC*NSF kan dit doen. Zorgen dat ons land een statement maakt. André Bolhuis kan dit doen. Gebeurt dit? Of zal dit een utopie te zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten