dinsdag 7 januari 2014

Het nieuwe TV-seizoen: Hoe waren De Social Club, Utopia en Jeuk!?

Bron afbeelding: SBS 6
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat er ook een nieuw TV-seizoen is aangebroken. De programmering bij de publieke omroep is omgegooid. De Wereld Draait Door is om 19.00 op Nederland 1. Dit maakt op Nederland 3 de plek vrij voor De Social Club en de soap Startup. SBS6 lanceert haar nieuwe prestigeproject Utopia rond datzelfde tijdstip. In de avond is op Nederland 3 ook een nieuwe programma te zien: Jeuk! Een terugblik op die tv-avond. Wat is het kijken waard?

De Social Club
BNN komt met het programma De Social Club. Gebaseerd op het in augustus 2013 uitgeteste Mijn 5000 vrienden in het TV-lab. Echter zit er in De Social Club meer variatie. Het is te vergelijken met Man bijt hond, maar dan een modernere digitale variant. De presentatoren gaan op zoek naar mooie verhalen, gaan online trends onderzoeken en roepen de hulp van hun online vriendengroep in. Voor dit alles maken zij gebruik van de sociale media. Presentatie is in handen van een groot aantal BNN-presentatoren en twee VARA-gezichten.


In aflevering 1 gaat Gwen van Poorten achter dé trend Tattas be like aan. Hierin achterhaalt ze het verhaal achter deze trend. Kraantje Pappie gaat langs bij een kakker die kickbokser is geworden, samen met de familie beleeft hij het eerste gevecht. Frank Evenblij bezoekt een jongen die zijn euthanasieverklaring op Facebook heeft gezet. Tim Hofman laat zich een dag helpen door zijn online vrienden. Het leveren mooie verhalen op en bij de items zitten ook de juiste presentatoren. Een programma met genoeg potentie. Zeker een terugkijktip.
Aantal kijkers: 88.000

Utopia
Het prestigeproject van John de Mol op SBS6. De noodlijdende zender hoopt hiermee zijn vooravond te redden. Vijftien mensen worden een jaar lang opgesloten op een stuk land met een loods. Het idee komt naar aanleiding van het boek van Sir Thomas More. In het boek was de plek Utopia een eiland waar een nieuwe samenleving werd gestart. In het programma proberen ze dit idee tot werkelijkheid te krijgen. Er wordt gestart met vijftien inwoners met ieder zijn eigen kwaliteiten. Iedere maand zal er een iemand worden weg gestemd en worden vervangen door een nieuwe inwoner.

In de eerste uitzending begint het allemaal heel gemoedelijk. De deelnemers krijgen allemaal nog een kwartier de tijd om thuis snel nog wat op te halen. Deelnemer Rienk roept bij mij al meteen irritatie op. De man predikt alsof hij de wijsheid in pacht heeft. Zelf heeft hij er ooit voor gekozen om op straat te gaan leven. De rest van de kandidaten zijn voorlopig nog wel te harden. Tijdens de eerste groepsbijeenkomst waar alle deelnemers mogen toosten, ontstaat er ook al wat onenigheid. Wanneer aannemer Paul als enige gaat staan tijdens de toost, wordt er naar hem gesnauwd dat hij ook moet blijven zitten. Het is dus echt een soort Big Brother, maar dan gekoppeld met Ik vertrek. Je moet er van houden.
Aantal kijkers: 1.524.000

Jeuk!
De verrassing van de avond volgens mij: Jeuk! Thomas Acda, Peter Heerschop en Jelka van Houten spelen zichzelf in deze comedyserie. De deels geïmproviseerde serie is gebaseerd op de Deense serie Klown. Acda en Heerschop komen in ongemakkelijke situaties terecht en gooien daar hun droogkomische humor tegenaan. Soms wellicht een tikkeltje plat of ordinair, maar de realiteit is nooit ver. In de eerste aflevering draait alles om tietenman Thomas Acda en wat er mis gaat hierdoor. Zeker een tip om terug te kijken. Het past ook ideaal achter Proefkonijnen. Nog een half uurtje vermaak.
Aantal kijkers: 808.000

Geen opmerkingen:

Een reactie posten