dinsdag 28 januari 2014

PSV had de belangrijkste transfer van het jaar kunnen doen

Bron afbeelding: Goal.com
Bij PSV staat Mathias 'Zanka' Jørgensen voor een vertrek. Op internet circuleren de namen die de Eindhovense club in gedachte heeft voor zijn opvolging. Volgens de PSV-watcher van VI Thijs Slegers zijn de volgende namen in beeld Darryl Lachman, Roel Brouwers, Ramon Leeuwin en Nick Viergever. Nou ben ik niet de beste scout, maar deze namen kan iemand die tien jaar lang elke zondagavond met zijn bord op schoot Studio Sport kijkt ook bedenken. Erger nog die moet dan tot de conclusie komen dat deze namen helemaal niks toevoegen aan het huidige PSV. Er zit overigens bij de Brabanders een directeur op de tribune die in een prachtige witte Audi rijdt en een half miljoen per jaar op zijn rekening overgemaakt krijgt.

Nou wil ik Marcel Brands niet volledig de schuld geven van het falen van de scouting. Daar zitten natuurlijk ook mensen in die niet met namen komen verder dan onze landsgrenzen. Piet de Visser en Hans van der Zee zijn al enige tijd van het toneel verdwenen bij de club. Voorlopig zien de supporters dan ook geen Alex, Gomes, Farfán en dat soort namen meer. Spelers die met de club in verband worden gebracht, hebben vaak al een verleden bij de club of minstens in de eredivisie. Nou kan het zijn dat PSV de scout uit Scandinavië niet helemaal meer vertrouwd, want de laatste twee verrassende namen waren Zanka en Hiljemark. Waar Hiljemark nog steeds geen basisplaats heeft kunnen veroveren, is Zanka een van de grootste flops van de afgelopen jaren.

PSV moet het scoutingsapparaat dus op de schop gooien. Prima dat de club herkenbare spelers wilt halen. Hoewel ze niet allemaal even goed voldoen is met het halen van Bruma, Rekik, Schaars en Park helemaal niets mis. Maar wanneer er geen goede spelers voor handen zijn, mag er ook een keuze worden gemaakt voor het buitenland. Je kan mij niet wijs maken dat er geen groter talent dan Florian Jozefzoon was te vinden voor het zelfde bedrag. Net als dat je mij niet kan wijsmaken dat er in Scandinavië, het Oostblok of Zuid Amerika geen talent rondloopt die beter zou voldoen als Lachman, Brouwers, Leeuwin en Viergever. De scouting moet weer lef durven tonen.

Nou hoorde ik ook nog een ander bericht. Ted van Leeuwen gaat aan de slag bij Valletta. Juist zo een man had PSV kunnen gebruiken. Een man met oog voor het talent. Hij heeft de hele wereld gezien en heeft een passie voor het ontdekken van spelers. Het is nog steeds niet te begrijpen dat Vitesse is gestopt met de samenwerking. Al is het wel veelzeggend dat het pas dit jaar gebeurde. Voor Vitesse was hij werkzaam bij AGOVV en ontdekte daar onder andere Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dries Mertens (Napoli) en Nacer Chadli (Tottenham Hotspur). Met het aantrekken van Ted van Leeuwen had PSV de belangrijkste transfer van het jaar kunnen doen en Marcel Brands zijn salaris waar kunnen maken. Een verloren kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten