vrijdag 3 januari 2014

Theo Maassen zijn eerste 24 uur met

Bron afbeelding: NRC
Het programma 24 uur met heeft een nieuwe gastheer. Wilfried de Jong is gestopt en vervangen door een geheel ander persoon Theo Maassen. Waar De Jong al enkele jaren ervaring had als interviewer, is dit voor Maassen zijn eerste klus. Na een aflevering valt er natuurlijk nog niet veel te zeggen, maar toch een korte bespiegeling van de eerste 24 uur van de cabaretier. Waar hij vooral opviel door het geven van een eigen mening.

Om nog even kort terug te komen op Wilfried de Jong. De voormalig presentator bouwde altijd een gesprek zorgvuldig op om daarna de kritische of confronterende vragen te stellen. Van hem werd dit vrijwel altijd geaccepteerd. Theo Maassen bouwt het gesprek op een andere wijze op. Hij vraagt naar dingen waar hij een persoonlijke mening over heeft. Mooi voorbeeld is de vraag over besnijdenis aan Ali B. Zelf is de cabaretier sterk tegen het besnijden van kinderen. Wanneer Ali toegeeft dat dit is gebeurd bij zijn kinderen, reageert Maassen als volgt: "Besnijdenis is verminking." En: "Je hebt er voor gezorgd dat je zoontjes minder genot hebben." Dit zorgt voor een felle discussie tussen de twee. Toch staat hij ook open voor het verhaal van Ali. Wanneer de rapper vraagt of hij mag uitpraten, reageert hij: "Ik ben een beetje een hittepit, laat ik even gaan luisteren."


Het mooie is dat je merkt dat er twee karakters in het huis zitten. Theo Maassen heeft echte conversaties met zijn gast. Waar in het begin even leek alsof hij gespeelde interesse veinsde, wordt het al snel duidelijk dat hij zijn mening nooit onder stoelen of banken zou schuiven. In de voorhuiddiscussie was dit duidelijk te merken, maar ook over het talentenjacht avontuur van Ali B is hij eerlijk. Vaak krijgen The Voice of Holland of X-factor juryleden in programma's waar ze komen weinig kritiek. Theo Maassen heeft echter een vergelijking klaar, wanneer Ali zegt echt iets voor het talent te willen betekenen. "Het is alsof je bij de kux kux clan gaat om te zeggen dat negers ook best wel oke zijn." Ondanks zijn felle mening ontstaan hier mooie gesprekken en discussies uit.

In de loop van de 24 uur groeit het respect van de gastheer voor zijn gast. Hij geeft eerlijk toe dat hij Ali had willen ontmaskeren, maar dat dit niet is gelukt. Het lijkt alsof er een band is ontstaan tussen de twee. Na een aflevering is er natuurlijk nog weinig over te zeggen, maar het lijkt erop dat we een spannend seizoen 24 uur met tegemoet gaan. Zeker als er gasten gaan komen waar Theo Maassen het absoluut niet mee eens is. Hier kan hij met zijn eigen mening mooie discussies laten ontstaan. Voorlopig is de volgende gast cabaretier Daniel Arends. De keuze voor de presentator lijkt dus goed uit te pakken, maar deze gast lijkt niet voor veel reuring te zorgen. Wellicht dat de rest van het seizoen meer brengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten