zaterdag 8 februari 2014

De koningin liet Kramer een goude tango dansen

De eerste dag na de openingsceremonie is meteen een belangrijke voor de Nederlanders. Ons koningshuis en de minister president stonden op de tribune om een drietal Nederlanders aan te moedigen. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma kwamen in actie op de 5000 meter schaatsen voor mannen. Voorafgaand stond vast dat Kramer goud zou gaan pakken op deze afstand. Een inmense druk op de schouders van een groot kampioen. Vorige Spelen lukte het hem ook op deze afstand. Na jaren geheersd te hebben, moet hij het nu aan kunnen om die gouden medaille opnieuw binnen te slepen. Hoewel zijn vriendin en zomerolympiaan Naomi van As op de tribune zat. Leek de inspiratie van Kramer bij een hele andere vrouw vandaan te komen. De vrouw van onze koning. De koningin Maxima straalde in op de Fries. Ze liet hem weten hoe hij op Argentijnse wijze de twaalf en een halve ronde in zijn voordeel kon beslissen: een tango.

De tango staat als dans bekend met een leider en een volger. In principe is het geen ingewikkelde dans. Wanneer de uitvoerder het onder de knie heeft gaat het vooral om concentratie en verovering. Met de concentratie zat het goed bij Kramer. De hele nacht was hij bezig geweest met zijn race. Zijn passen zijn zijn rondes. Die rondes moeten zo lang mogelijk worden afgelegd in 29,2. Wanneer de leider van deze dans dit doet, laat hij de rest vanzelf achter. Kan hij zijn danspartner de 5000 meter en alle uitdagers veroveren. Hoewel zijn eerste rondes nog niet de verovering laten voltooien, gebeurt dit met de latere rondes wel. Beetje bij beetje wordt er een verschil opgebouwd en tegenstanders bijten zich hier op stuk. Kramer is de heerser op het bal. Het bal van het lange afstandsschaatsen. Door deze volleerde tango in rondjes krijgt hij de gouden plak. Met overmacht heeft de verovering plaatsgevonden.

De koningin met haar Argentijnse roots liet al onze Nederlanders een tango dansen. En hoewel het eremetaal al veroverd was door Sven Kramer, waren er nog meer mooie veroveringen te behalen. Jan Blokhuijsen gaf alles en liet zijn Belgische concurrent kansloos. Hoewel het hoogste podium niet te bereiken was voor hem, kon hij tevreden zijn met een treetje lager. Jorrit Bergsma streed voor het hoogste, niets anders dan het beste telde. Echter moet je je soms ook tevreden stellen met iets lager. Hoewel de trede de laagste trede van het podium was, blijft het een trde van het podium. De drie Nederlanders dansten door onze Maxima een Argentijnse tango en veroverden haar hart. Niet alleen haar hart, maar dat van miljoenen Nederlanders. De eerste dag in Sotsji was een geslaagde. En de eerste passen op de dansvloer voor medailles zijn gezet. De volgende die aan de beurt is, is de koningin van het schaatsbal. Ireen Wüst mag proberen het volgende eremetaal binnen te halen op de 3000 meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten