zondag 2 maart 2014

Sven Kramer kan binnen no time bij Nederlandse top van het wielrennen horen

Er wordt een feestje gehouden in het Olympisch stadion. De Olympische Spelen zitten er net een week op en nu volgt een NK Sprint en een NK Allround. Voor deze gelegenheid is op initiatief van Rintje Ritsma het legendarische stadion omgetoverd tot ‘de coolste baan van Nederland’.  Wat een feestje had moeten worden, eindigt zo langzamerhand in een klein drama. Olympisch kampioenen Ireen Wüst en Stefan Groothuis vielen allebei en konden niet strijden voor nog een zege van een toernooi op hun palmares. Ronald Mulder moest door oververmoeidheid opgeven. Maar de grootste smet over de toernooien was de diskwalificatie van Sven Kramer.

Deze smet werd veroorzaakt door Jacques de Koning. Hij was de scheidsrechter en bepaalde dat Kramer een kickfinish had gemaakt. Onbegrijpelijk voor een man die zelf uit een schaatsfamilie komt. De woede van organisator Rintje Ritsma ten spijt, maar De Koning vond regels zijn regels. Vanuit de hele schaatswereld werd woedend gereageerd. Ireen Wüst wijdde zich aan een tweet over het voorval: “KNSB??Gaat ie wel lekker? Vanwege een kickfinsh @SvenKramer86 diskwalificeren? Terwijl hij een mega tijd van 6.32 rijd. kinderachtig #KPNNK”. Om dit statement bij te zetten, eindigde Wüst haar race waarin ze viel met een enorme kickfinish. Aan haar Olympische roomie en enige concurrent van Sven Kramer Koen Verweij was het dan weer de beurt dit op Twitter te zetten. Sprekend was ook dat het enige wat Kramer liet weten een retweet was van dat bericht. Ik kan begrijpen dat de schaatser die voor Nederland zoveel schaatsprijzen heeft gewonnen, er even helemaal klaar mee is. Ritsma gaf aan dat het hem niks zou verbazen als de Fries klaar was met het seizoen en Nederland niet zou vertegenwoordigen op het WK. Waar hij nu voor aangewezen moet worden. Ik ken het verhaal dat Kramer ooit zo boos was dat hij iets heeft geroepen als: ik ben helemaal klaar met dat schaatsen en ik ga wel fietsen. Dit zinnetje kwam bij mij weer boven na de woorden van Ritsma.

Sven Kramer was een verdienstelijk wielrenner. Ooit werd hij tweede bij het NK tijdrijden voor junioren, slecht voorbereid. Winnaar was destijds Robert Gesink. Ik zie het nog gebeuren dat Kramer er inderdaad voor kiest het schaatsen vaarwel te zeggen en lekker te gaan fietsen. Sterker nog dat hij zo tekeer gaat op die fiets dat hij binnen no time bij de Nederlandse top van het wielrennen kan horen. Een ding is zeker en dat is dat de 27-jarige Olympisch kampioen een topatleet is. Voor het Nederlandse schaatsen zou het een aderlating zijn, maar ja hebben ze het er zelf niet een beetje naar gemaakt, althans vooral Jacques de Koning natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten