donderdag 1 mei 2014

Hoe zou het zijn om de dochter van Volkert te zijn?

Ze moet nu een jaar of twaalf zijn. Net was ze geboren. In de kranten stond ze omschreven als een half jaar oud: de dochter van Volkert van der G. Als iemand een moeilijke jeugd moet hebben gehad, is zij het wel. Nog voor dat ze maar kon praten, is het gezin uit elkaar gerukt. Haar vader heeft de grootste politieke moord ooit in Nederland gepleegd. Met het vermoorden van Pim Fortuyn was hij de meest gehate man van ons land. Zijn vrouw Petra wordt overal ook nog vreemd aangekeken. Nooit is ze van hem weggegaan.

In haar jeugd moet de dochter van Volkert van der G. moeilijke momenten hebben gehad. Haar moeder Petra moet toch op een gegeven moment vertellen waarom papa niet thuis is. Als zij het niet doet, dan wordt dat wel verteld op school. Hoe reageer je als kind dat op de basisschool zit op het feit dat jouw vader een politiek moordenaar is. Heeft Volkert met zijn standpunten niet de toekomst van zijn eigen dochter al verpest? Voor zijn vrouw moet het haast wel een onmogelijke opgave zijn geweest.

Dan haar tijd op de basisschool. Zou ze veel vriendinnetjes hebben gehad. Ik kan me voorstellen dat je als ouder zegt: ga maar niet met haar spelen. Zonder dat ze daar zelf iets aan kan doen, komt ze in een sociaal isolement. Liefde van haar moeder kan haar wellicht nog redden. En nu komt haar vader dan vrij. Hij kan haar ook liefde geven. Er zijn echter een heleboel mensen die hem nog steeds het tegenovergestelde willen geven. Na haar moeilijke eerste jaren van haar leven, wordt de dochter van Volkert van der G. nu gedwongen in angst te leven. Angst dat iemand haar vader iets wil aandoen. Angst dat iemand haar wat aan doet in de blinde woede om haar vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten