maandag 4 augustus 2014

Marks voetbalmaandag: Als Frank de Boer met dit elftal kampioen wordt is hij definitief een wereldtrainer

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/FrankBoer.JPGHet voetbalseizoen is weer begonnen. Het WK zit nog vers in ons geheugen en het is alweer tijd voor de Johan Cruyff-schaal. De verrassende bekerwinnaar PEC Zwolle speelt in het duel tegen landskampioen Ajax. Op een aantal Grieken als toevoeging aan de selectie en een paar kleine wisselingen na is de selectie van PEC zo goed als in tact gebleven. Lachman en Klich zijn de enige twee basisspelers die vertrokken zijn. Ook bij Ajax is er niet veel nieuws onder de horizon. Siem de Jong vertrok naar Newcastle en de huur van Bojan kreeg geen vervolg. Viergever werd gehaald van AZ en Arkadiusz Milik kwam op huurbasis over van Leverkussen met een optie tot koop. Bij Ajax ontbreken nog Cillessen, Blind en Veltman vanwege hun deelname aan het WK.

De wedstrijd begint stroperig en Ajax speelt in een bijzonder laag tempo. De bal wordt achterin heen en weer gespeeld. De Amsterdammers lijken in de opbouw soms zelfs met vijf man op lijn achterin te spelen. Het team ziet er niet uit als op een ingespeeld geheel. Een tegenstelling vormt het team van PEC Zwolle. De spelers vinden elkaar makkelijk. Dost, Mokotjo en Saymak zijn de uitblinkers op het middenveld. Op de counter komt de ploeg uit Zwolle er regelmatig gevaarlijk uit. Verdedigend komen ze ook geen moment in de problemen. Ajax is niet bij machten om het de bekerwinnaar lastig te maken.

De opbouw verloopt niet goed bij de Amsterdammers, maar een ander probleem is de spitspositie. Milik wordt gezien als groot spitstalent, maar wat hij tijdens de Johan Cruyff-schaal liet zien, was bijzonder matig. Hoewel het een sterk ogende speler is, won hij weinig duels. Zijn balaanname en controle zijn uiterst belabberd en zijn techniek laat ook te wensen over. Het is een raadsel waarom deze speler bij Ajax terecht is gekomen. Zeker met de befaamde jeugdopleiding en de komst van Zivkovic. Hoewel de van Groningen overgekomen speler pas in september zijn achttiende verjaardag viert, lijkt hij een veel geschiktere optie voor de spitspositie dan Milik.

Uiteindelijk wint PEC Zwolle na een schitterende goal van Stef Nijland met goed voorbereidend werk van Mokotjo van Ajax. Het toont aan dat Frank de Boer met zijn mannen een lastig seizoen in gaat. Zonder Daley Blind mist Ajax een motor op het middenveld. Iemand die de opbouw versnelt en het spel verdeelt. Aan de andere kant had Zwolle met Mokotjo wel zo een man. Wanneer Blind bij Ajax weggaat, lijkt hij op zeker de vervanger te worden. Toch ziet het ernaar uit dat Ajax een zwaar seizoen in gaat. Wanneer Frank de Boer met dit elftal opnieuw kampioen weet te worden, bewijst hij zich definitief als wereldtrainer. Echter is niks onmogelijk in een eredivisie waarin elke ploeg van elkaar kan winnen. Ook zit er in de ploeg van Ajax met spelers als Kishna, Andersen en Zivkovic genoeg spelers die dit jaar kunnen doorbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten