maandag 11 augustus 2014

Marks voetbalmaandag: In plaats van het kasteel te beschermen zette Van der Hoorn de ophaalbrug open en verwelkomde hij de vijand

Vrijdagavond om acht uur werd een nieuw seizoen eredivisie geopend door PEC Zwolle en FC Utrecht. In een niet hoogstaand duel won de thuisploeg uit Zwolle met 2-0. Hoogtepunt was wellicht de goal van eigen helft van Soufian Moro in de slotseconde. Mijn nieuwsgierigheid werd meer door andere duels getrokken. Hoe zou Feyenoord het doen na de Europese zeperd? Hoe staat PSV ervoor nu de WK-spelers weer instromen en hoe houdt Ajax zich juist nog zonder die spelers in een duel met Vitesse? Het viel allemaal wat tegen is de conclusie. Geen van de traditionele topclubs kon echt overtuigen.


Feyenoord worstelde met ADO den Haag. Bijna letterlijk want in het duel vielen maar liefst dertien gele kaarten. Waar Feyenoorder Elvis Manu van geluk mocht spreken dat hij op het veld mocht blijven staan, werd Mitchell Schet wel van het veld gestuurd. Uitgerekend Manu stond te klappen voor de rode kaart van de speler van ADO. Even walgelijk als dat het onsportief is, zeker in de wetenschap dat juist hij eigenlijk niet meer op het veld had moeten staan. Matennaaierij staat nou eenmaal hoog in het vaandel van de vaak overgewaardeerde jongelingen die nog amper drie volzinnen achter elkaar kunnen uitspreken. Nog vreemder wordt het verhaal wanneer de speler die gepasseerd was voor deze Manu -Mitchell Te Vrede - in de extra tijd de winnende goal binnen kopt.

Bij PSV leek het binnen tien minuten kat in het bakkie te zijn. Door blunders van de tegenstander en tevens promovendus Willem II werd de club uit Eindhoven in het zadel geholpen. Dat de wisselvalligheid die de ongerepte equipe van Phillip Cocu afgelopen seizoen ten deel viel nog niet was verdwenen, toonde het vervolg. Een bodemloze vallei werd bezocht na het eerste half uur. Het bracht de Tilburgers weer terug in de strijd, die scoorde via Bruno Andrade. Na het uur onttrok de grote begiftigde Memphis Depay zich aan het wisselvalligheidscomplex van zijn team. Op de graszoden van het Koning Willem II-stadion verstuurde hij - als het ware van een nieuwe gedragsregel - Xaviaanse passjes naar zijn ploegmaats. Hierdoor viel ook het vonnis over Willem II. Door een superbe pass van de linksbuiten kon Wijnaldum een vrije doortocht maken naar Lamprou die geen andere uitweg werd geschonken dan het neerleggen van de middenvelder. Wat volgde was een rode kaart en een goal uit een strafschop van Memphis Depay.  

In Arnhem streed de landskampioen van het afgelopen seizoen Ajax voor haar eerste drie punten van de nieuwe competitie. En hoewel er een onweerlegbare uitkomst op het scorebord viel te bewonderen van 1-4 kon trainer Frank de Boer moeilijk vergenoegd zijn. In het middelpunt van de defensie stond de miljoenenbesteding van het afgelopen seizoen Mike van der Hoorn. De achterspeler wist in offensief opzicht nog wel zijn waarde te bewijzen door te scoren. Zijn verdedigende performatie kan echter alleen met onthutsend worden getypeerd. In plaats van het kasteel te beschermen zette Van der Hoorn de ophaalbrug open en verwelkomde hij de vijand. Zijn tijd bij een vaderlandse topclub lijkt snel tot zijn voleindiging te komen. De fans van de club uit Amsterdam moeten al reikhalzend uitkijken naar de rentree van WK-ganger Joël Veltman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten