zondag 8 maart 2015

Meer dan Omloop laat Strade Bianche het verlangen opdoemen naar de aprilmaand

Het is begin maart. Sven Kramer rijdt nog wat rondjes om weer eens als wereldkampioen te worden gehuldigd. Ondertussen komt er bij een groep mensen weer een bloedsomloop op gang. Het hart dat even in een winterslaap heeft gezeten, zal snel weer verhoogd gaan kloppen. Op tv komen eind februari de eerste beelden door van Omloop het Nieuwsblad. Het begint al een beetje weer te prikkelen. Het bloed stroomt langzaam weer de benen in. Voorzichtig wordt er naar het bierbuikje gekeken en dan naar een schuur of oud kamertje toegelopen. Daar hangt een fiets, die binnenkort weer bestuurd gaat worden.

Maar het is nog koud en het seizoen is nog vroeg. Afgelopen zaterdag zonden de Belgen Strade Bianche uit. Een wielerkoers door Toscane over onverharde grind- en zandwegen. Een finish bergop over Italiaanse mattones, waarover de renners heen stuiteren naar eeuwige roem. Alle klassiekercoureurs met enig grandeur waren aanwezig. Nog meer dan Omloop laat deze nieuwe klassieker het verlangen opdoemen naar de aprilmaand. De periode waarin achtereenvolgend de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik plaatsvinden.

De minnaar van het fietsspel raakt in een extase bij de aanblik van deze koersen. Bij de eerste straaltjes zon door de ramen en de verwachting van mooi weer wordt daarom wederom naar de racefiets gesneld. Even is de verzorging van het liefdeskind niet optimaal geweest. Maar al snel is het tijd voor een grondige check-up. Alles moet eerst schoon gemaakt worden, de banden worden gecontroleerd en waar nodig vervangen. Dan de piepjes en de kraakjes beluisteren. De nachtmerrie van een hobbyist maar waarschijnlijk ook de professional is het ritmisch tikken bij het rondtrappen van de pedalen.

Wanneer deze keuring afgerond is, dan is het tijd voor de eerste meters van het jaar. Het wielerseizoen is weer geopend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten