woensdag 13 mei 2015

Analyse falen Nederland in Europa: te weinig technische voetballers aan de bal

Na het zien van de Champions League-topper Bayern München tegen Barcelona, en de eredivisiespeelronde nog in mijn achterhoofd, zag ik een groot verschil in spelopvatting. Niet dat dit verbazingwekkend is, maar het is wel een reden waarom we in Europa nog maar weinig voorstellen. In de Europese duels van Ajax dit seizoen zag je de bal veelvuldig tussen de twee centrum verdedigers worden rondgespeeld, soms mocht de keeper de bal ook nog aanraken en bij hoge uitzondering de verdedigende middenvelder.

Barcelona en Bayern kiezen ervoor om zo snel mogelijk de bal te krijgen bij hun meest begaafde voetballers. Dit zorgt ervoor dat je al minder meters moet lopen. Wanneer je de bal niet vooruit speelt, betekent het dat je opzij of naar achteren moet spelen. Wil je het doel van de tegenstander dan bereiken, moet je meer meters maken dan dat je naar voren speelt. Als je de bal het werk laat doen, zorg je ervoor dat wanneer je deze in beslissende positie in bezit hebt, meer duelkracht over hebt.

Daarbij is de bal dan inderdaad nog eerder bij de technisch betere spelers. Het probleem met verdedigers, zeker van het niveau Viergever en Veltman, is dat deze heel weinig diepte zien. Anders waren het wel middenvelders geworden. Neem Xavi in zijn beste jaren. Fysiek niet de sterkste, maar doordat hij veelal uit de duels bleef en op zijn passing kon vertrouwen, was hij jarenlang een wereldtopper. Nu geloof ik dat wij als Nederland een van de landen zijn die voetballers het meest technisch opleidt. Toch konden we pas op het afgelopen WK zien wat voor passjes Daley Blind in zijn voeten had.

Ik denk dat het ligt aan de spelopvatting. Het lef om de bal snel naar voren te spelen. Er is altijd angst in Nederland dat de bal verloren gaat. Echter kan dat beter met een bal naar voren gebeuren, dan met een bal naar opzij of achter. Bij een bal naar voren staan er altijd meer mensen achter de bal dan daarvoor.  Een club als Atlético Madrid heeft dit tot perfectie gebracht. Bal snel naar voren en voor de rest niemand er door laten. Dit resulteert dat ze met minder vernuftige voetballers, maar door de enkele uitgesproken technicus beter te benutten, toch de landstitel af konden snoepen van het onverslaanaar geachte Real Madrid en Barcelona.

Ik hoop dan ook dat PSV als vertegenwoordiger van Nederland in de Champions League de durf heeft. Ik zie toch liever pakweg Maher en Guardado het spel verdelen dan dat Bruma zijn technische inzicht moet benutten om met een steekpass iemand vrij voor de keeper te zetten. En dat dan ook nog is over 60 meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten