donderdag 18 juni 2015

De Condor van Varsseveld: geboren voor het ongeluk of lost hij ooit zijn belofte in?

Stormachtig was het begin van zijn carrière. Als 20-jarige deed hij al vaak de grote coureurs beven. Hij bepaalde als begaafde jongeling al snel het tempo bergop. In 2009 kwam hij als een van de topgegadigde voor de jongerentrui in de Tour de France, maar hij viel. Karakter toonde hij door ettelijke weken later in de Vuelta Alejandro Valverde het moeilijk te maken. Evenwel kwam er een buiteling en was plek 6 het hoogst haalbare. Een jongen die voor tegenspoed was geboren. Dat leek er helemaal op toen hij in de volgende Tour na een val zijn ellepijp brak. Maar de Condor van Varsseveld liet zich niet uit het veld slaan en reed alsnog naar een knappe 6e plaats. De naam van Robert Gesink als ronderenner was gevestigd.

Robert Gesink in gelukkige tijden
Toch blijft onheil hem achtervolgen. Niet alleen fysieke pech, maar ook mentaal krijgt Gesink het zwaar te verduren. Na de Tour van 2010 richt hij zich op de Ronde van Lombardije. Een moment om te pieken. De voorbereiding toont zijn topvorm en het kan niet anders of hij zou meedoen om het eremetaal, maar dan slaat het noodlot toe. Zijn steun en toeverlaat vader Dick Gesink komt tijdens een toertocht voor mountainbikers zwaar ten val. Robert besluit meteen terug te keren als hij de ernst van de situatie hoort. Niet veel later overlijdt zijn oudeheer.

Terug op de fiets rijdt hij een goed voorjaar. In de Tour van 2011 verhindert andermaal een schuiver een goed klassement. Later in dat jaar tijdens een training op weg naar het WK en de Italiaanse najaarsklassiekers gaat het wederom mis. Gesink breekt zijn bovenbeen en kan een streep zetten door al deze wedstrijden. Sterker nog hij kan een maandenlang revalidatietraject in. In ruim een jaar tijd is het leven van een beloftevolle renner totaal op zijn kop gezet. Het gemis van zijn vader en de de pech die hem blijft achtervolgen. En nu ook nog voor een wielrenner eindeloos lang zonder de fiets, maar revalideren van een bovenbeenbreuk.

Toch keert hij weer terug en kraait zelfs victorie in de Ronde van Californië. Een goede voorbereiding voor de Ronde van Frankrijk. Maar daar komt hij opnieuw ten val en moet de strijd staken. Ondanks alle tegenslag blijft het talent van Gesink onmiskenbaar als hij in de Ronde van Spanje opnieuw zesde wordt, na de bittere teleurstelling van de Tour. Met grote ambities staat hij dan ook aan start bij de Giro van 2013. Een podiumplek is het doel. Opgave wordt het, dit keer door ziekte. Vervolgens wordt besloten dat Gesink in Frankrijk dit jaar niet voor zichzelf gaat rijden, maar voor een ander doorgebroken talent: Bauke Mollema. Gesink verdwijnt in de schaduw en het wordt de Tour van Bau en Lau.

Het jaar erop moet de Varssevelder zich laten opereren doordat hij kampt met hartritmestoornissen. Als hij terugkeert en een goede Vuelta (7e plek) rijdt, moet hij toch de Spaanse rittenkoers verlaten. Zijn zwangere vrouw ligt in het ziekenhuis en heeft al twee operaties moeten ondergaan.

Robert Gesink, pechvogel en toptalent. Wanneer alles meezit, rijdt hij zomaar naar een top tien plek in een grote ronde. De pech zorgt desondanks er voor dat het Nederlandse wielerpubliek scepsis heeft over de wielrenner. Met de Tour de France van 2015 op komst is dit wellicht de laatste kans voor de Condor van Varsseveld om te laten zien dat hij een topcoureur is. Meer dan eens heeft hij de tegenslag die hem teisterde overwonnen. Maar nu is het moment om daar voorgoed mee af te rekenen. Al is dit dan ook weer net de ronde waar alle topfavorieten paraat staan. Maar is dat de ultieme uitdaging: top 5 rijden in de grootste rondekoers ter wereld met een volledig topveld aan de start. Het is hem na al die tegenslag in ieder geval gegund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten