maandag 22 juni 2015

De Tour van 2015 wordt die van Bau zonder Lau

Soms zijn er namen die zijn onlosmakelijk aan het elkaar verbonden. Bassie hoort bij Adriaan, Laurel bij Hardy, Peppi kan niet zonder Kokki en bij Bert denk je automatisch aan Ernie. Zo hadden wij Nederlanders de afgelopen jaren opeens ook een duo in het peloton, als de ene naam genoemd werd, volgende de andere al snel. Sterker nog: de eerste drie letters van hun voornamen waren hiervoor genoeg. Maar dit jaar niet meer, dit wordt de Tour van Bau zonder Lau.Voor wielerliefhebbers zijn de Nederlanders Rooks en Theunissen voor altijd aan elkaar verbonden. Hoewel de twee elkaar op een gegeven moment 15 jaar niet meer hadden gesproken. Of dit beeld ook voor Bau en Lau zal blijven bestaan, is hooguit twijfelachtig. In de Tour van 2013 waren de verwachtingen van het Nederlandse publiek niet hooggespannen. De resultaten van het tweetal spraken daarom des te meer tot de verbeelding. Halverwege de Tour stonden Bau en Lau in de top 10. Mollema kon zelfs een 2e plek overleggen, een ongekende luxe voor het Nederlandse wielerpeloton dat al jaren geen successen meer had beleefd.

Uiteindelijk zakte het tweetal iets weg op de Nederlandse berg de Alp d’Huêz, maar de 6e plek van Mollema en de 13e van Ten Dam in het eindklassement waren uitstekend. In Nederland werd liefkozend en vol lof gesproken over Bau en Lau. Een nieuw koningskoppel was geboren in de vaderlandse sportgeschiedenis. Afgelopen jaar viel het dan ook meteen voor het publiek wat tegen. Zoals we aan het begin van het WK voetbal verwachten dat Nederland wereldkampioen wordt, verwachten we aan de start van de Tour dat een Nederlander minstens top vijf rijdt. Voor de individuele tijdrit stonden Bau en Lau er nog goed voor (plek 7 en 8). Uiteindelijk eindigden ze na een dramatisch verlopen strijd tegen de klok op plek 9 en 10. Twee Nederlanders in de top 10 van de Tour de France, nog steeds een ongekende luxe. Alleen niet in de ogen van een chauvinistisch en hoopvol Nederland.

Het was niet gek geweest als Bau en Lau dit jaar weer voor hetzelfde team aan de start van de Franse wielerronde hadden gestaan op zoek naar hernieuwde glorie. Echter stopte Belkin het sponsorschap, dat ze eerder al over hadden genomen van Rabobank. Het budget werd naar beneden geschroefd en een renner van het kaliber Mollema was niet meer houdbaar voor de nieuwe Lotto-Jumbo formatie. Bau vertrok naar Trek Factory Racing, een grote Amerikaanse wielerploeg, Lau bleef eenzaam achter bij de nieuwe gele Nederlandse formatie.  Tot nog toe hebben we weinig gezien van Bauke Mollema in de klassiekers en de voorbereiding op de Tour. De grote vraag is: hoe rijdt Bau zonder Lau? Of willen we juist weten hoe goed is Lau nou eigenlijk zonder Bau?

En heel stiekem hopen we dat als op 25 juli de Alp D'Huêz wordt aangedaan Bau samen met Lau als eerste bovenop de Nederlandse berg aankomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten