vrijdag 19 juni 2015

Lars Boom: Golden boy weer op jacht naar heroïsche winst

Slechts 23 jaar oud was de ambitieuze coureur toen hij iedereen achter zich liet op het WK Veldrijden in Hoogerheide. Vier jaar later was hij zesvoudig Nederlands kampioen door de modder rijden. Sinds 2006 schreef de Golden Boy van het Nederlands wielerpeleton zes jaar op rij alle NK’s  veldrijden op zijn naam. In 2008 voegt hij daar ook nog de titels op de weg aan toe als hij het NK Wielrennen wint en NK Tijdrijden. Vorig jaar zorgde hij er hoogst persoonlijk voor dat zijn naam voor altijd in het collectieve geheugen van de Tour de France-liefhebbers zit door manhaftig de kasseienrit te winnen. En schrijf hem ook maar op voor de proloog in Utrecht: Lars Boom!

De golden boy van het Nederlandse wielrennen Lars Boom

Negen jaar moesten wij als Nederlanders erop wachten. In die Tour klopte Pieter Weening in een heroïsche sprint Andreas Klöden. Maar afgelopen jaar stond de hele etappe van de Nederlandse overwinning volledig bol van de heroïek. De organisatie van de Ronde van Frankrijk had besloten een 152,2km lang parcours in de wielerkoers te stoppen. Als snel kreeg deze etappe de bijnaam de mini Parijs-Roubaix. Topfavoriet Christopher Froome moest na 66km er de brui aangeven omdat de vele glibberige steentjes hem voortdurend van zijn fiets afwierpen. Ook grote mannen als Valverde en Van Garderen konden geen glimp opvangen van de voorhoede van de koers.


Daar voorin rijdt Lars Boom, maar ook ploegmaat Sepp van Marcke, klassiekerspecialist Fabian Cancellara, veelwinnaar Peter Sagan en klassementsman Vicenzo Nibali met zijn teammakker Jakob Fuglsang. Zij rijden naar een groep vroege vluchters toe, waaronder de superfries Lieuwe Westra, ook knecht bij de Astana-ploeg van Nibali. Op de één na laatste strook dendert de Kazakse formatie van Nibali over de steentjes alsof de wegen in het Oostblokland nooit asfalt hebben gehad. Cancellara en Sagan moeten even naar adem happen, Van Marcke heeft al eerder pech gehad, alleen de turbodijen van Lars Boom kunnen mee.


Met de laatste strook onder hun racefietsen die de lichamen van de broodmagere coureurs op en neer schudt, besluit Boom zelf de aanval te kiezen. Het kleine gaatje dat hij slaat wordt steeds groter en groter. De vogel met de naam Lars is gaan vliegen en ze zien hem niet meer terug.  Met zijn armen in de lucht komt hij vrijwel onherkenbaar door de moddervlekken op zijn gezicht en bevlekt Belkin-truitje over de finish. Lars Boom wint één van de spectaculairste etappes in de Tourgeschiedenis. Achter hem volgen Astana-mannen Fuglsang en Nibali.


De teamleiding van dat team was waarschijnlijk zo onder de indruk van zijn prestatie dat Boom dit jaar in de lichtblauwe kleuren van de Kazakse formatie aan de start staat. En let op: dit jaar zijn in etappe 4 van Seraing naar Cambrai zeven kasseienstroken te vinden. Een hoofddoel in de agenda van de Nederlandse modder- en steentjesspecialist. Maar ook de proloog in eigen land zal toch met potlood zijn opschreven door de 29-jarige Brabander. Want hoewel iedereen over Tom Dumoulin spreekt, is het parcours in Utrecht met veel draai- en keerwerk  op zijn lijf geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten