woensdag 17 juni 2015

Tom Dumoulin: de tocht van 13,7 kilometer naar eeuwige roem

Als een molen wiekt hij de trappers. Over de Utrechtse wegen bij de Domtoren. Hij is op weg naar de eindstreep. Die van o zo ver weg, maar o zo dichtbij. Spartacus en Der Panzerwagen blazen hun adem in de Hollandse lucht. Die lucht die opgezogen wordt door een 24-jarige nuchtere jongen uit Maastricht. Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin
Een tocht van 13,7 kilometer scheidt hem van eeuwige roem. Zijn specialisme kan het land in chauvinistische staat doen komen. 1989, het is lang geleden. Het is de pijn van een sportieve natie, waar grote kampioenen werden geboren. Nu kan er weer een opstaan. Zijn rit naar heldendom start bij de Jaarbeurs. Daarna rijdt hij via het stadion van de plaatselijke FC uit Utrecht, De Galgenwaard, om uiteindelijk bij de Domtoren terecht te komen. Een kathedraal die ooit in 1674 door een tornado in tweeën werd gesplitst. Als dat toen niet was gebeurd, was Tom er nu met volle vaart doorheen gereden om dat alsnog een tweedeling te bewerkstelligen.

Ook het Spoorwegmuseum ligt nog op de route. Daar zal onze Tom demonstreren aan de treinbouwers hoe een hogesnelheidstrein daadwerkelijk kan rijden, maar dan slechts op twee wielen. De wattages die hij trapt, zijn nooit behaald door de verafschuwde Fyra, die ook nooit in dit museum ten toon gesteld zal worden. Mogelijk wel dat zijn fiets bij wordt gezet in de speciale tentoonstelling die het het gebouw voor treinkunst op dit moment over de Tour heeft. Dat hangt allemaal af van de laatste paar meters. Als Tom Dumoulin tussen de Jaarbeurs en het Centraal Station zijn ogen even omhoog doet om te kijken naar de klok. Dan nog even wachten en als de laatste man dan over de streep is, welverdiend de kussen van de rondemiss in ontvangst neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten