maandag 10 augustus 2015

Mark's voetbalmaandag: Hoop dat Kuijt's terugkeer tot één seizoen beperkt blijft

Het was het weekend van het wonderlijke herstel van Ajax. De afgematte tienerjochies van Frank de Boer leken geen stuiver meer waard na de desastreuze nederlaag tegen het nietige Rapid Wien. De Champions League-droom was in 2 keer anderhalf uur verspeeld, nog voordat de eredivisie überhaupt begonnen was. Dat de Amsterdamse club het moeilijk zou krijgen tegen de internationale top was geen verrassing, maar dat het uitgeschakeld zou worden door de nummer 2 uit Oostenrijk moest een mokerslag zijn. Niets leek minder waar op een prachtige zondagmiddag.Waar de halve eredivisie was afgelast vanwege politiestakingen liet de gemeente Alkmaar de Noord Hollandse derby AZ-Ajax gewoon zijn doorgang vinden. Anwar El Ghazi zal de burgervader van de kaasstad nog lang dankbaar zijn. Aan hem heeft de talentvolle linksbuiten te danken dat hij in het AFAS-stadion kon schitteren. Met een schot à la Cristiano Ronaldo bracht hij Ajax aan de leiding. Even later kopte hij ook nog de 2-0 raak. Er was commentaar op zijn manier van juichen, maar juist zijn manier van voetballen integreert mij. El Ghazi is een uniek talent, die je maar zelden op de Nederlandse velden ziet. Waar Memphis het veelal op kracht en doorzettingsvermogen deed, voetbalt de 20-jarige Nederlandse Marokkaan veel meer op techniek. Als hij de intrinsieke motivatie kan behouden en niet zo gaat kibbelen als zijn voormalig teamgenoot Ricardo Kishna, kan hij een stap van de jochies uit Nederland naar de mannen van het internationale topvoetbal maken.

Dirk Kuijt hoort op Zuid. Dirk Kuijt gaat altijd voorop in de strijd. Dirk Kuijt nam zijn ploeg op sleeptouw. Dirk Kuijt krijgt kippenvel als hij alleen al door de Kuip loopt. En ik. Ik word doodmoe van Dirk Kuijt. De 35-jarige Katwijker is een demagogische ideale schoonzoon. Hij zegt net te graag dingen die het volk wil horen en hij rent net iets te vaak achter een bal aan die toch niet te halen valt. En natuurlijk is de aanvaller/middenvelder/verdediger/en op trainingen soms ook keeper een goede voetballer. Dat staat volledig buiten kijf. Toch hoop ik dat zijn terugkeer tot één seizoen beperkt blijft. Op dit moment schiet ik nog in de lach als hij met zijn veel te blije hoofd in beeld komt en weer eens precies zegt wat ‘het volk’ a.k.a. Het Legioen wil horen. Ik weet dat ik aan het einde van het seizoen met een hakbijl mijn plasmascherm heb bewerkt en bij de MediaMarkt een nieuwe kan gaan uitzoeken. Wanneer Kuijt inderdaad tot zijn 47e blijft voetballen, en ik sluit dat zeker niet uit, dan wordt het kijken naar de Eredivisie toch een vrij dure hobby.

Dan nog heel even over de politiestakingen. Laat ze lekker staken, maar voetbal alsjeblieft wel door. Laten de voetbalfans nou eens laten zien dat het zonder ongeregeldheden kan. Neem alleen de gemeente Alkmaar en de supporters van AZ als voorbeeld. Het kan.  Zeker nu ze bij die club ook nog hebben besloten de klappers, reclameboekjes waarmee ze jaren ritmisch klapten, in de ban te doen. Hulde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten