vrijdag 4 december 2015

Recensie: Het Failliet van de Moderne Tijd: Een lach om over na te denken.


Tim Fransen
Het ene moment zit je midden in een verhaal over Nietzsche en het volgende moment schiet je in de lach door een grap over swaffelen of t-bagging. Het zijn de uitersten die je beleeft tijdens de cabaretvoorstelling Het Failliet van de Moderne Tijd van Tim Fransen. Inhoudelijk van een hoog niveau, maar ook met een hoge ratio sterke en soms hele flauwe grappen.

Als winnaar van het Leids Cabaret Festival is Fransen een veelbelovend jonge cabaretier.  Maar daarnaast is hij ook cum laude afgestudeerd in de filosofie. Dat maakt een opvallende mix van iemand die een lach op je gezicht kan toveren, maar ook een inhoudelijk filosofisch verhaal kan vertellen. Om maar met de deur in huis te vallen, begint hij de avond met de zinloosheid van het leven. De mogelijkheid bestaat dat we aan het einde van de voorstelling allemaal zelfmoord gaan plegen, maar juist dat moet op een filosofische manier ontweken worden.

Hij neemt je mee op een reis langs een groot aantal beroemde filosofen. Nietzsche is de rode draad door de voorstelling. Zijn fascinatie en kennis voor en van de Duitser, die uiteindelijk krankzinnig werd, zorgt ervoor dat je niet alleen lacht op een vrijdagavond. We dwalen als mensen rond op deze planeet, maar wat is nu eigenlijk onze functie? Die functie wordt lange tijd volledig weggenomen. De bouwstenen waarvan we dachten dat ze er waren blijken helemaal geen fundament te zijn.

Uiteindelijk leer je wat van Fransen. De een zijn woordenschat wordt uitgebreid, terwijl de ander juist meer over het leven gaat nadenken. Het moment dat hij het begrip ‘avant la lettre’ uitlegt, kan bij de zaal op een bulderlach rekenen. Aan de ene kant doet hij dan denken aan de soms schunnige grappen van Theo Maassen. Aan de andere kant is het iemand die de filosofie met humor benadert, waardoor het voor een breed publiek toegankelijk wordt. Hoewel hij nu nog in kleine zaaltjes speelt, is er geen twijfel over mogelijk dat hij zalen zo groot als die van Maassen ook gaat uitverkopen.

Gezien: 4-12-2015, Theater De Kom in Nieuwegein.
Tim Fransen krijgt 4 van de 5 sterren voor zijn voorstelling Het Failliet van de Moderne Tijd.

De speellijst van Tim Fransen is hier te vinden: http://www.timfransen.nl/speellijst/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten