dinsdag 19 januari 2016

Geweld loont in Nederland en dat moeten we stoppen

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, maar ook de stad met problemen in de Schilderswijk en een lange tragische traditie met de supporters van ADO den Haag. Sinds de jaren ’80 is er al een probleem met de trouwe achterban van de residentieclub. Bommen, rellen en vooral spreekkoren is het hooliganistische gedeelte van de fans niet vreemd. Afgelopen zondag was er een nieuw dieptepunt: het maken van apengeluiden naar Riechedly Bazoer. Wat er gebeurde is bekend, niks. Mogelijk een straf achteraf, maar tijdens de wedstrijd werd er even weggekeken. Reden: angst.

Hoe Pablo Escobar ooit bijna volledig Colombia omkocht door ze angst in de boezemen, met de uitdrukking plato o plomo (zilver of lood), zo pakken sommigen tegenwoordig ook de macht in Nederland. Voor de beruchte drugsbaron was het een manier van onderhandelen: of je accepteert het smeergeld of je krijgt een kogel. Nu is het op dit moment nog niet het kogelgeweld wat zege viert in Nederland, maar geweld loont op dit moment wel. Want laten we eerlijk zijn: ADO den Haag was lang niet het eerste voorval de afgelopen maanden waarin de autoriteiten weken uit angst voor geweld.

Sterker nog in Nederland zijn al een fiks aantal asielzoekerscentra niet geopend, omdat er gedreigd werd met de plato o plomo van deze tijd. Een woedende menigte verzamelt zich om een vergadering over een AZC te verstieren. Hun punten worden geen kracht bijgezet met argumenten, maar hoogstens met krachttermen. Dan tref je nog de vriendelijke variant. De laatste tijd zien we echter ook varkenskoppen die opgehangen worden op de plek waar een opvang moet komen of de openbare orde wordt verstoord door geweldpleging.

Geldermalsen is een voorbeeld hiervan. Een plek voor 1500 asielzoekers zou er gerealiseerd worden. Groepjes betogers besloten dat dit geen goed idee was. Hierop vernielden ze hekken bij het gemeentehuis en werd er vuurwerk en flessen gegooid naar de raadszaal. De politie moest uiteindelijk zelfs waarschuwingsschoten lossen. Niet veel later zei de burgemeester: ,,Het was een inschattingsfout. Het voorstel is teruggetrokken, het bestaat niet meer.”

Dit is precies waar het mis gaat. Wanneer je toegeeft aan geweld, betekent het dat je onderhandelt met geweld. Argumenten zijn niet langer leidend, maar angst komt daarvoor in de plaats. Angst dat er rellen uitbreken. Laten we in Nederland daar tegen op staan. Laten merken dat we niet onderhandelen met geweld, maar met argumenten. Dat we niet bang zijn voor geweld en in het vervolg gewoon een wedstrijd staken. En wie dan gaat rellen, die pakken we op en die berechten we. Zoals het hoort in een rechtstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten