dinsdag 3 mei 2016

John de Mol kan alleen maar dromen van het sociale experiment Dictator

BNN komt in de week waarin Nederland haar vrijheid viert met een programma waarin die vrijheid eigenlijk volledig verdwenen is. De docusoap Dictator brengt je naar een surrealiteit waarin 8 personen onder dictatoriaal bewind staan. Hun identiteit wordt langzaam van hun afgepakt en er wordt een maatschappij gecreëerd waarin ze elk stukje vrijheid wordt ontnomen. Maandag was de eerste aflevering en die was naar mijn mening een schot in de roos.

John de Mol kan waarschijnlijk alleen maar dromen dat zijn sociale experiment op SBS6 – Utopia - zo zou zijn gelopen als Dictator op NPO3. Op de commerciële zender zien we vooral veel geruzie en van die nieuwe samenleving komt maar bar weinig terecht. Bij BNN gaven ze kandidaten, wellicht gelukkig, geen vrijheid in de keuze voor een nieuwe maatschappij. Een Stalinistisch-achtig regime daar moeten ze het mee doen. Dat pakt voorlopig goed uit, want we krijgen de daadwerkelijke gedragingen te zien van de deelnemers mochten ze zich in een dictatoriale staat bevinden. Dit alles wordt ook nog eens van goed van commentaar voorzien door filosoof Bas Haring en psycholoog Fleur van Maaten. Die een kijkje in de psyche van de onderdrukten geven.

Complimenten mogen ook gegeven worden aan degene die de acht jongeren heeft geselecteerd. Het is een goede afspiegeling van de huidige maatschappij. Van de vrolijke homo tot aan het veganistische bloggermeisje en van de uit Afghanistan gevluchte nieuwe Nederlander tot een Amsterdammer die geen blad voor zijn mond neemt. Het is een dynamische groep die wonderwel ondanks al hun verschillen toch de eerste aflevering prima op één lijn lijken te zitten. Toch lukt het wel al om voor frictie in de groep te zorgen door bloggermeisje Joy onbedoeld de populaire Moswen te laten straffen.

Het mooie aan het project is dat het wegkijkt als entertainment, maar tegelijkertijd een semi wetenschappelijke documentaire is. Je leert over een dictatuur en alle slechte kanten ervan. Je ziet ook wat het met een mens doet. Tot nu toe zagen we alleen bij Moswen de pure wanhoop toen hij zonder reden in een isolatiecel terecht kwam. Maar met nog vier dagen te gaan, moet het experiment hoe dan ook zijn climax nog gaan bereiken. Één ding is wat mij betreft al te stellen: NPO3 heeft met zijn publieke functie een prachtprogramma afgeleverd, dat je in de week van 5 mei nog eens goed doet nadenken over vrijheid. En voor een zender die vaak onder vuur ligt, mag dat zeker benoemd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten