zondag 1 mei 2016

Voorbeschouwing op het Eurovisie Songfestival van 2016

Het Eurovisie Songfestival; sinds Anouk heeft meegedaan, mogen we het weer enigszins serieus nemen. Nadat The Common Linnets net achter de vrouw met de baard eindigde, vinden we zelfs dat bij het spektakel vol extravagantie kwaliteit wordt gewaardeerd. En als Trijntje Oosterhuis vorig jaar niet in een hobbezak het podium was opgeklommen, had ze zeker de finale bereikt, toch? Dit jaar vertegenwoordigt Douwe Bob in Zweden onze landkleuren met het liedje Slow Down. Maakt hij een kans en wie zijn de grootste concurrenten van de singer/songwriter? Ik wurmde me door alle liedjes heen en zocht het voor je uit.


Belangrijkste vraag: maken we een kans?

Om te winnen? Nee, ik denk het niet. Om de finale te halen? Moet goed mogelijk zijn. Het liedje Slow Down valt op in het liedjesfestijn en dat zijn bonuspunten voor Douwe Bob. Met veel elektronische dancemuziek is de jaren ‘60/’70-style van onze Nederlandse inzending en zijn band opvallend. Er wordt nog gewoon op analoge instrumenten gespeeld. Hoewel alleen de zang live is tijdens het evenement, zal het qua muzikaliteit zeker frapperen. Tel daarbij op dat we één van de beste performers van Nederland sturen, die ook nog zijn looks mee heeft en een finaleplek moet er zeker inzitten.

Winkansen: 2%, Finalekansen: 60%, Prognose: Net buiten de top 10.

Maar wie gaat er dan wel weg met de titel?
Frankrijk. Het land vaardig een voormalig deelnemer van hun versie van The Voice af. In dat programma werd hij derde, maar zijn vooruitzichten schat ik nu rooskleuriger in. Amir Haddad heeft een zomerhit gemaakt. Met een aanstekelijk ‘You-oh-hoe-oh’ erin, spitst het vrijwel meteen je hersenen in. Opvallend is dat de coupletten in het Frans worden afgewerkt, maar ondanks het chauvinistische karakter van het wijnland er toch voor is gekozen om het refrein in het Engels te doen. Maar goed de Fransen mogen zelf toch niet op hun inzending stemmen, dus een handreiking naar de rest van Europa is ook wel een keer amusant.

Rusland, Australië, Italië en Bulgarije?
Dat zijn de overige vier kanshebbers. Rusland heeft afgelopen jaar goed getuurd naar de winnaar Måns Zelmerlöw. Zeker na zijn anti-homo uitspraken zal zijn populariteit bij de gezaghebbers in het land van de masculiene Poetin zijn gestegen. Dus besloten ze de act van afgelopen jaar te facsimileren. Sergey Lazarev immiteert in het clipje niet alleen de Zweedse titelhouder, maar hij lijkt er ook nog een beetje op. Toch is zijn liedje You Are Not The Only One pakkend en is het niet uit te sluiten dat hij met de eindwinst naar huis gaat.

Maar vlak ook Australië niet uit. Zij sturen een voormalig winnares van X-Factor met Zuid-Koreaanse roots: Dami Im. Ze komt met een heel toegankelijk popliedje dat zeker bij de West Europese landen in de smaak gaat vallen. Daarnaast lijkt het land ook een grote gunfactor te hebben. Australië is toch een beetje het buitenbeentje op het Europese liedjesspektakel. Vorig debuteerde ze op het Songfestival en werden ze met een liedje van Guy Sebastiaan knap vijfde.

Andere kanshebbers zijn Italië en Bulgarije. Italië trekt de lijn van vorig jaar door, toen ze een sterk optreden neerzette met Il Volo. De lage mannenstemmen zijn dit jaar ingewisseld voor een vrouwelijke popsound, maar nog steeds is Italiaans de voertaal. Bulgarije brengt een hitje dat precies in de moderne tijdgeest past. Het wordt gezongen door Poli Genova, maar als Ellie Goulding met dit nummer was gekomen, had ook niemand gek opgekeken.

Maar kunnen we dan ook lachen?
In Georgië hebben ze zich denk ik laten inspireren door The Prodigy, zonder succes overigens. Stel je voor twee lieve lammetjes in de wei. Als er dan plots een man met een kettingzaag opdoemt en ze aan flarden zaagt. Aan dat geluid moet je denken. Wellicht dat er mensen zijn die het wel kunnen waarderen. Anderen zullen à la Vincent van Gogh hun oren eraf willen snijden volgens goed oud Hollands-gebruik. Sterkte met deze inzending.

Andere eervolle kanslozen: Zwitserland, Montenegro, Bosnië-Herzegovina

Tututututututuuuuduuuu de uitslag?


1 Amir J'ai cherché Frankrijk
2 Sergej Lazarev You are the only one Rusland
3 Dami Im Sound of silence Australië
4 Poli Genova If love was a crime Bulgarije
5 Francesca Michielin No degree of separation Italië
6 Frans If I were sorry Zweden
7 Jamala 1944 Oekraïne
8 Barei Say yay! Spanje
9 Justs Heartbeat Letland
10 Freddie Pioneer Hongarije


Let op deze landen kunnen nog verrassen: Oostenrijk, België, Kroatië en natuurlijk onze eigen Douwe Bob.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten