woensdag 27 juli 2016

Achterhaald blad als het Reformatorisch Dagblad houdt intolerantie in stand

Hema draagt zijn steentje bij aan de EuroPride. Met t-shirts met tompouces erop of rookworsten eert het bedrijf haar klassiekers en steunt daarmee gelijktijdig de COC Gay-Straight Alliances, die zich inzet voor LGBT’ers. Een sympathieke actie waar je in mijn ogen weinig op tegen kan hebben.

Toch wel, zo bleek. Het Reformatorisch Dagblad vond het ‘smakeloos’, want op de CanalPride dansen mensen in leer op bootjes en dat is vies. Tenminste dat is één van de vele homofobe argumenten die dit flutkrantje opwierp richting een woordvoerder van de Hema. De onschuldige tompouces en rookworsten werden opeens ‘ranzig’ en ‘aanstootgevend’. En ik, ik was met stomheid geslagen.

Met smakeloze achterhaalde bladen als het Reformatorisch Dagblad houd je intolerantie in stand in Nederland. De makers van het blad mogen bij zichzelf wel eens te raden gaan welk doel zij nou nastreven. We roeptoeteren inmiddels in het publieke debat allemaal over haatimams. Er heerst angst voor het boze geloof uit de Arabische landen. Maar als het om leef en laat leven gaat, is dat Christelijke geloof in dit geval niet bepaald vrijzinnig. Sterker nog hoe haal je het in je botte harses om een actie die oproept tot tolerantie op deze manier ‘smakeloos’ te noemen.

Geloof zou toch moeten gaan om lief hebben. Liefde is toch het toverwoord. ‘Jezus houdt van je’. Ik zie het overal staan. Soms in het Engels: ‘Jesus loves you’. Maar mocht je een uiting van je liefde willen doen, zorg dan wel dat het een man/vrouw-relatie is. Ga toch weg joh! Het maakt toch niet uit of de liefde man/man, vrouw/vrouw of man/vrouw is. Zolang het maar liefde is.

Oké en die CanalParade dan, dat is toch gewoon ranzig? Nee! Ten eerste de EuroPride gaat om meer. Twee weken lang zijn er activiteiten ter bevordering van de tolerantie van LGBT’ers, maar ook evenementen in een homovriendelijke omgeving. Want helaas, anno 2016, gaat dat ook nog steeds niet heel makkelijk. Van meezingavonden tot aan een optreden van sopraan tot aan homokoren die liederen opvoeren. Het vliegt alle kanten op.

De CanalParade is daar (dit jaar) ook een onderdeel van. We zien inderdaad boten met mannen in strak leren pakken en travestieten. Op vrolijke muziek zwaaien ze naar mensen en vieren ze feest. Én ik geef toe: ook niet helemaal mijn ding. Maar waarom zou ik het als ‘smakeloos’, ‘ranzig’ of ‘aanstootgevend’ betitelen. Wie doen ze er kwaad mee? Sterker nog, ze doen er meer goed mee, dan kwaad mee. Het afkeuren laat alleen zien hoe intolerant je bent en laten we dan nou juist smakeloos en aanstootgevend vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten