vrijdag 23 september 2016

Rutte en de treitervlogger, de relturk en de ballenbangalijst

De treitervlogger, de relturk en de ballenbangalijst. Het zijn termen die afgelopen weken allemaal in de media verschenen. Oké, die laatste niet, maar dat komt door gebrek aan creativiteit bij de journalisten die erover schreven. In de Tweede Kamer werd gesproken over de relturk. Het hele gebeuren ontlokten Mark Rutte de uitspraak 'pleurt op'. Hoewel ik het allemaal één voor één wil afkeuren, wil ik me ook verbazen over de ophef. Ik heb er lang over nagedacht en zelfs héél lang over nagedacht, maar ik vond de drukte over alle drie de onderwerpen lichtelijk overdreven.
Hoe komt dat toch dat we ons zo extreem opwinden over op het oog op zichzelf staande problemen? Bij de relturk en de treitervlogger kan je spreken over een trend. Het gebrek aan respect dat groepen jongeren voor de politie, dan wel vrouwen, dan wel ouderen hebben. Echter bestaat dit probleem al langer. Anders waren er nooit boeken als Pietje Bell geschreven. Toch wil ik het ook niet afdoen als kattenkwaad en mag de politie ze van mij best een figuurlijke 'trap onder de kont geven'. Het is niet meer dan dat. De lokale politie moet de treiteraars, de pestkoppen en de idioten aanpakken, maar we moeten het toch niet landelijk gaan bespreken. Of zoals Geert Wilders zei 'het leger erop afsturen.'
Nee, dit probleem ontstaat niet omdat het zo groot is. We vervelen ons allemaal de tering en hebben niet een boeiend genoeg leven om daar social media mee te vullen. Dus maken we ons druk om jongeren die fouten maken. Terwijl je op weg naar echte volwassenheid toch juist een paar keer in de fout moet gaan. Neem die studenten: zij stuurden een lijst van nieuwe 'hertjes' rond met beoordelingen over hun knapheid. Niet leuk voor de meisjes die net aan hun studentenleven beginnen. Het hoort er daarentegen wel bij. Niet zo'n lijst, maar dat koorballen foute grappen maken.
Ik heb een anekdote gehoord van een betrouwbare bron over Mark Rutte. Hij heeft ooit ook een foute grap gemaakt in zijn studententijd. Een jonge Rutte had een meisje uit de studentensoos opgepikt en met een aantal studiebollen zoals Jort Kelder had hij afgesproken te wijzen op haar harde gekreun tijdens de daad. Toen de huidige minister-president goed bezig was en het studentenmeisje bijna tot haar hoogtepunt bracht, riep hij: ,,Doe eens normaal joh!" Het gerucht gaat dat ijzeren Rita, zoals haar bijnaam luidde, dit tegen iedereen heeft doorverteld en sindsdien leeft Rutte een single bestaan.
Maar hee dit laatste verhaal komt uit de wandelgangen. Dus maak je er nu alsjeblieft niet te druk om. Mensen vervelen zich de tering, dus vertellen ze wel eens dingen die je eigenlijk links moet laten liggen. Laten we dat ook met de treitervlogger, de relturk en de ballenbangalijst doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten