maandag 1 mei 2017

Dit wordt de top 5 van het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Nog 1 week en dan barst het liedjesfestijn weer los. In Nederland zullen er weer miljoenen mensen voor de tv zitten, daarvan hebben er flink wat een telefoon voor hun neus. Op Twitter worden de meest snedige opmerkingen geplaatst over de acts die voorbij komen.

Ik scroll op mijn telefoon natuurlijk ook lekker door mijn timeline. Maar daarnaast heb ik altijd een goksite bij de hand. Daarop zet ik in wie er in de top 5 gaat eindigen. Welke acts er in de top 10 komen. In de halve finale kan je kiezen wie de tocht naar de finale zou maken. Dit kan behoorlijk winstgevend zijn. Daarom een top 5.

Maar ook een top 5, omdat je dan thuis met de blokjes kaas en worst op tafel, vergezeld met een drankje mee kan praten wie de kanshebbers zijn en wie de totale losers. Oké ook een top 5 van total losers, beloofd! Maar eerst de serieuze zaken.

De Top 5:
1. Italië (Francesco Gabbani  - Occidentali's Karma)
Italië doet het de laatste jaren goed met hun acts. Het beste doen ze het eigenlijk als ze voor volledig Italiaanse acts gaan. Deze Francesco heeft een zomerdeuntje gemaakt met een prima act erbij. De Songfestivalliefhebber smult ervan en wie weet wij ook nog wel in de zomer. De tekst gaat over een aap die naakt danst en karma in een Western. Prima.

2. Portugal (Salvador Sobral - Amar Pelos Dois)
Salvador hoort eigenlijk helemaal niet op dit liedjesfestijn. Zijn stijl doet een beetje denken aan die van een Franse chansonnier, zoals Jacques Brel. De passie waarmee het nummer gezongen wordt en de ontvangst bij het publiek zijn indrukwekkend. Normaal kan je nog lacherig doen over een act op het Songfestival, maar dit is serieus heel goed gemaakt. Zou Italië zelfs nog voorbij kunnen.

3. Finland (Norma John - Blackbird)
Nog een a-typisch liedje voor het Songfestival. Dit nummer is een beetje mysterieus en doet me bij vlagen denken aan de sfeer van Birds van Anouk. Alleen gaat het hier dan om een donker vogeltje. Na een dikke 2 minuten volgt er ook nog een apotheose met virtuoos pianospel. Helaas staat dat al op band, maar Finland kan heel blij zijn met hun inzending: Norma John.

4. Estland (Koit Toome and Laura - Verona)
De act van Estland die in Oekraïne moet optreden, is verdwaald in Verona. Snapt u het nog? Dat hoeft ook niet. Koit Toome en vooral Laura hebben een lekkere sound met een catchy deuntje. Niet iets voor de hitlijsten, maar het kan wel prima werken op het Songfestival. Lekker wegluisternummer waar je vrolijk van wordt. Top 5-materiaal!

5. Israël (Imri - I feel alive)
Imri is de man die gaat verrassen bij deze editie van het Songfestival. Hij staat op dit moment nog niet hoog genoteerd bij de bookmakers. Maar met het hitgevoelige I feel alive gaat hij hoge ogen gooien. Vooral als die hoge noot in het refrein goed gaat. Dan krijgt hij de zaal mee en waarschijnlijk ook de miljoenen kijkers thuis. En in de zomer kan je dan zomaar in een discotheek van bedenkelijk niveau op je vakantiebestemming I feel alive hardop meezingen.

Outsiders: Frankrijk, Moldavië, Armenië, Azerbaijan en Bulgarije.
België zou hier eigenlijk ook staan, maar Blanche heeft haar repetitie totaal verkracht. Hopelijk mag ze nog in de halve finale optreden en wordt ze niet voortijdig opgepakt vanwege een misdaad tegen het artiestenvak.

En Nederland? OG3NE Mag heel blij zijn als het de finale haalt. Kans is aanwezig door weinig tegenstand, maar de zusjes Vol kunnen zich sowieso voorbereiden op een achterhoede gevecht.

Maar kom op nou. We willen lachen. Wat zijn de totale dwazen op het festival?

1. San Marino (Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the night)
Je moet maar denken: San Marino is een klein landje met weinig inwoners. Dan is het ook moeilijk om een echt goede act te sturen. Maar om dan aan te komen met een duo dat nog meer achterhaald is dan Jermaine Jackson en Pia Zadora, is uiterst bedenkelijk. Als je dan ook nog een Eurodance-beat op de achtergrond gooit, dan geef je de plank misslaan een nieuwe dementie.

2. Litouwen (Fusedmarc - Rain of Revolution)
Neem van een basisschool alle ADHD'ers bij elkaar en maak er een bandje van. Laat ze wat slaan op drumstellen en andere muzikaal bedoelde instrumenten in de nabije omgeving en zet daar een hysterische zangeres in een rode jurk met haar haar in een knot bij en het wordt een grote warboel. Nou dat is nou het muzikale pareltje dat Litouwen weet in te zenden. Aan te raden als je epilepsie hebt en heel erg verlangt naar een volgende aanval. Anders even wijn en bier bijschenken en wachten op het volgende liedje.

3. Slovenië (Omar Naber - On my way)
We kennen het allemaal wel, dat ene meisje dat je vroeger in de klas had, dat dan op zeurderige toon zei: 'Meester, ik moet plassen'. Nou zing dat en je kan blijkbaar meedoen op het Songfestival. Diverse acts hebben zich aan deze formule overgegeven, maar Omar Naber is de koning van de zeikbalade. Dat woord kan je overigens dubbel interpreteren, mocht er weer eentje langskomen en je moet naar het toilet, ga dat dan rustig doen. Zegt Jan Smit dus 'Slovenië', denk dan 'plaspauze!'.

4. Verenigd Koninkrijk (Lucie Jones - Never give up on you)
The Beatles, Queen en David Bowie. Ze komen allemaal uit het Verenigd Koninkrijk, maar door sterfgevallen niet in de gelegenheid om een optreden op het Songfestival weg te geven. Een probleem dat al jaren duurt bij het vermaande muziekland. Bij de goksites wordt het zelfs speciaal aangeboden, haalt het Verenigd Koninkrijk 0 punten op het liedjesfestijn. Vervelende is dat je vaak nog meer krijgt voor nee, dan voor ja. Met Lucie Jones doen ze opnieuw een prachtige poging om Graham Norton te doen verzuchten: 'Any points for poor Lucie, I guess not'.

5. Spanje (Manel Navarro - Do it for your lover)
Het is een broeierige zomeravond geweest en je bent beland op het strand. Samen met nog een paar andere ben je biertjes aan het achterover tikken. Iedereen heeft het gezellig en er wordt gelachen. Maar dan.. Dan is er altijd dat moment dat een surfdude-achtig type het nodig vindt om een gitaar te pakken en infantiele liedjes te gaan zingen. Ik vrees dat de selectie van Spanje op zo'n avond heeft plaatsgevonden en dat de jury door alle alcohol het goed heeft gevonden dat Manel Navarro zo'n deuntje op een internationaal podium gaat doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten