zondag 10 maart 2019

Vier redenen waarom Nederland het Songfestival gaat winnen




Wie? Dat was de grote vraag toen bekend werd dat Duncan Laurence Nederland zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De vraag 'wie is Duncan Laurence' kan nu worden beantwoord met: De topfavoriet voor het liedjesfestijn in mei. Alles wijst er namelijk op dat Duncans Arcade wel eens het winnende de nummer kan gaan worden.


  1. Het liedje

    Reden één is het liedje natuurlijk. Het gedeelde Dropbox-mapje van Ilse DeLange en Duncan zorgt voor goud. Nadat de zanger mee had gedaan aan The voice of Holland heeft hij contact gehouden met zijn coach Ilse. Hij had een mapje waarin hij muziek deelde met de Common Linnet, die zelf al eens tweede werd op het Songfestival. Toen Cornald Maas haar vroeg of ze nog iemand wist, moest ze meteen aan een nummer uit dat mapje denken.

    Duncan schreef Arcade tijdens zijn opleiding op de Rockacademie. ,,Ik ging op zoek naar verhalen die ontroeren en iets betekenen, uit mijn eigen leven of dat van een ander. De inspiratie vond ik in het verhaal van een dierbare die op jonge leeftijd is gestorven", vertelde hij bij De Wereld Draait Door. Het gevoel dat hij wil overbrengen komt over. De woorden en akkoorden kwamen als vanzelf, vanuit het hart, zei hij daarover. ,,Daarom klonk het, ondanks de wisselingen in de song, toch zo organisch." 

    De ontvangst was in ieder geval goed. Recensenten zijn redelijk enthousiast en in de studio van De Wereld Draait Door werd ook goed gereageerd.

  2. YouTube-views

    Het nummer is enkele dagen oud en is nu al meer dan één miljoen keer bekeken op YouTube. Daarmee is Arcade de best bekeken song van het Eurovisie-spektakel. Zelfs beter dan de toch wel opvallende SM-clip van de IJslandse inzending. Maar ook een stuk meer dan andere kanshebbers als Rusland en Zweden (goed die zijn pas net uit) en bijvoorbeeld Zwitserland. Luca Hänni, die voor de Zwitsers ook als favoriet wordt gezien, bracht zijn nummer gelijktijdig uit. Daar werd in dezelfde tijd een half miljoen keer naar gekeken. Duncans publiek is dus nu al twee keer zo groot.

    De clip van Arcade is natuurlijk ook bijzonder, naast dat Duncan er in adamskostuum in verschijnt, vat het ook perfect de emotie die bij het liedje hoort.

  3. Bookmakers

    Én het succes van Arcade valt ook de bookmakers op. Stond Duncan Laurence na bekendmaking al verrassend hoog. Na de bekendmaking van het nummer in De Wereld Draait Door steeg hij bij de wedkantoren door naar de derde plek. Daarboven stonden enkel Rusland en Zweden, maar die moest hun inzending nog kiezen of het nummer nog bekendmaken. Dat is inmiddels gebeurd en Nederland staat nu op de eerste positie bij de bookmakers. Bij Unibet krijg je bijvoorbeeld voor elke euro die je inzet op een Nederlandse Songfestivalwinst slechts 2,75 keer je inzet terug bij daadwerkelijk winst. Ter vergelijking. Bij Zweden is dat 5 keer, bij Rusland is dat 6 keer, bij Zwitserland is dat 9 keer en voor de inzending van België krijg je zelfs 51 keer je inzet terug. Kortom Nederland is topfavoriet bij de bookmakers.

    Naast dat dat druk oplegt, is dat ook een bijkomend voordeel. De inzending wordt serieus genomen en in overzichten komt hij veelvuldig voorbij. Wij hebben op de Nederlandse tv elk jaar een voorprogramma met Op Weg Naar Het Songfestival. Daar komen zeker niet alle liedjes voorbij, maar als bij de Griekse variant daarop Arcade al één keer voorbij komt, ligt het liedje de tweede keer al beter in het gehoor.

  4. Fanblogs

    Een niet te onderschatte factor in het Songfestivalcircus zijn de fanblogs en dan met name het invloedrijke Wiwibloggs. Juist zij zijn laaiend enthousiast over de Nederlandse inzending. Ze noemen het de beste Nederlandse inzending ooit. ,,Dit is onwerkelijk", roepen ze. ,,Dit geeft me tinkles van Salvador Sobral", refererend aan de Portugese winnaar van 2017. In een filmpje tippen ze Duncan dan ook als winnaar van de 2019-editie. Vorig jaar was het ook Wiwibloggs die vol achter de Cypriotische inzending Fuego van Eleni Foureira ging staan. Toen stond ze bij de bookmakers nog op een kansloze notering buiten de eerste twintig. Uiteindelijk miste ze de winst op een nippertje en werd de tweede in Lissabon.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten