zondag 2 februari 2014

WK Veldrijden: Een van de mooiste koersen die ik ooit heb gezien

Het is een echte volkssport in Belgiƫ, waar wij de afgelopen jaren met Lars 1 (Lars Boom) en Lars 2 (Lars van der Haar) ook behoorlijk aan het mee doen zijn. Het WK veldrijden werd dit jaar gehouden op Nederlandse bodem, Hoogerheide. Een Nederlander heeft ook het parcours uitgestippeld. De in 1996 zelf wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel mocht het rondje bepalen waar de coureurs overeen mochten fietsen. Grote favoriet vooraf was natuurlijk Sven Nys. De Belg had al acht keer op het podium gestaan tijdens een WK en twee keer won hij zelfs. Uit Nederland kwam uitdager Lars van der Haar, nummer drie van vorig jaar en winnaar van de wereldbeker. Uit het wegpeleton deed Zdenek Stybar mee, een gevaarlijke outsider. Sinds zijn stap naar de weg had de Tsjech, die ook twee wereldtitels bezit, niet meer veel meegereden en had daarom een slechte startpositie.

Vanaf de start bruist de energie door het Noord-Brabantse dorpje heen. De renners vechten voor de beste posities. Een Fransman Francis Mourey neemt meteen de koppositie. Lars van der Haar is ook goed gestart, evenals Sven Nys. Maar al vroeg krijgt de Nederlander met tegenslag te kampen als de Tsjech Bina onderuit gaat en hij eroverheen vliegt. Meteen moet hij de achtervolging in. Stybar heeft ook een verrassend goede start gehad, want hij is te vinden op de derde plek. Vervolgens vliegt Van der Haar ook nog een keer over zijn fiets heen na een fietswissel, maar toch weet de pas 22-jarige veldrijder in de kopgroep te geraken. De Fransman is inmiddels bijgehaald en samen met Stybar en Nys vormt hij het front.

Toch wordt het nooit makkelijk voor Van der Haar. Af en toe gooit Stybar zijn fiets door de modder heen als een zeiler die de golven bedwingt. Het is van een klasse en onnavolgbaarheid ten top. De wereldkampioen Nys moet af en toe zoeken met alles wat hij heeft om maar het wiel te pakken van de Tsjech. Ondertussen lost de Fransman en doet Van der Haar er alles aan om bij de twee te blijven. Op ruime achterstand volgen alle Vlamingen die dachten een kans op de titel te maken: Vantornout, Meeusen, Pauwels en Peeters. Toch lijkt Van der Haar teveel te doen om voorop te blijven, want wanneer hem het niet lukt, valt hij ver terug. Zelfs tussen deze Belgen in.

Het wordt een titanenduel tussen wereldkampioenen. De 37-jarige Nys, die alles mee heeft gemaakt, tegen de 28-jarige Zdenek Stybar, die een succesvolle stap naar de weg maakte en zelfs een etappe in de ronde van Spanje pakte. Om beurten vallen zij elkaar aan. Vechtend en ploeterend door de modder strijden ze. Het ene moment heeft Nys een kleine voorsprong, maar het volgende moment profiteert Stybar van een fout van de ervaren Belg. Tot in de slotronde blijft het spannend. Wanneer de Tsjech op kop ligt en moet gaan lopen, slaat hij het beslissende gat met Nys die lopend minder snel is. Hoewel de ervaren rot nog vecht tot het laatste moment pakt Stybar op een fabuleuze wijze de zege. In een van de mooiste koersen die ik ooit heb gezien. Lars van der Haar grijpt naast het podium en wordt vijfde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten