donderdag 12 april 2012

Coaches

Een eerder blog geschreven op 26 maart 2012

Ik zat afgelopen weekend met verwondering naar Frank de Boer te kijken. Hij schreeuwde langs de lijn tegen de jonge Lukoki: "er voorbij op snelheid." Waarom mij dit zo verwonderde, had te maken met de rest van de coaches. Lukoki kon namelijk wat met dit advies. Meestal maken coaches vreemde handgebaren of schreeuwen onbegrijpbare teksten.

Het deed me denken aan de coach van Benfica Jorge Jesus. Als linksback ben je daar blij als je de tweede helft aan de andere kant mag spelen. Jorge tiert, rent, schreeuwt, springt en doet een wedstrijdje spelers gek maken. Zijn handbewegingen zijn moeilijker dan die van Zanger Rinus in zijn clips.

Naast deze opvallende verschijning heb je ook.nietszeggende coaches. Steve McClaren is er zo een. Hij schijnt ooit eens gezegd te hebben: "we have a big chance to win." Daar schrokken ze wel van in Enschede. Gelukkig vervolgde die met: "But we have both eleven players. And they have a great team." McClaren laat meer clichés vallen dan het ego van Mart Smeets ego groot is.

Een trainer die zijn eigen clichés verzon was Fred Rutten. Zo maakte hij "de brede kleedkamer" groot. "Het rouwmoment van 24 uur", "op de deur kloppen" en "hoog in de concentratie zitten" ze kwamen allemaal uit zijn mond. Op het eind kwam er nog eentje bij "ik ben professional". Om te laten blijken dat hij niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Een paar weken later werd hij ontslagen.

Terug naar Frank de Boer. Hij schreeuwde teksten langs de kant. Voor Lukoki maakte het niks uit. Hij werd gewisseld, nadat hij een hopeloze wedstrijd speelde. Toch won Frank de Boer. En na afloop in de microfoon sprak hij ook gewoon normale teksten. Wellicht dat juist dat de reden is waarom won.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten