dinsdag 3 december 2013

Frank de Boer was van nature geen goede voetballer

We willen het allemaal heel graag. We hoopten er op bij Marco van Basten. We roepen het over Mark van Bommel en ook Phillip Cocu zou een toekomstig toptrainer zijn. Grote voetballers die aan een trainerscarrière beginnen, kunnen eigenlijk alleen maar mislukken. Uiteraard er zijn voorbeelden waarbij het wel geslaagd was, maar het merendeel van de topvoetballers is nooit een succesvolle trainer geweest. Kijk maar naar onze grote namen: Guus Hiddink, Leo Beenhakker en Louis van Gaal. Zij maakten allen pas faam als trainer.

Ronald Koeman had succes met Ajax, maar vertrok uiteindelijk toch door de achterdeur. Via een omweg in Portugal kwam hij terecht bij PSV. Ook hier begon hij goed en werd zelfs tweemaal op rij kampioen. Alleen bij die laatste titel brokkelde zijn krediet al af. Het jaar erop koos hij voor het avontuur in Valencia. De trainer kreeg daar binnen een jaar zes miljoen mee met het verzoek om alsjeblieft zijn functie neer te leggen. Ook bij AZ wilde het niet echt. Toch doet deze oud-topvoetballer nu best behoorlijk bij Feyenoord. Maar na elf jaar trainerschap is hij niet veel verder dan zijn tweede stap.

Marco van Basten is ook een mooi voorbeeld. Als voetballer was hij een legende. Wie herinnert zich niet de prachtige beelden van een huilende Fabio Capello toen Van Basten afscheid nam voor het oog van 63.000 AC Milanfans. Zijn trainerscarrière begon bij Jong Ajax, maar al snel werd hij gevraagd Dick Advocaat op te volgen bij het Nederlands Elftal. Hier liet hij onder anderen Romano Denneboom debuteren. (Kijk even op www.romanodenneboom.com om te zien waar hij zich nu mee bezig houdt) De hoofdtoernooien werden niet echt een succes. Hoewel er mooie zeges tegen Frankrijk en Italië werden geboekt.

Na Oranje ging San Marco aan de slag bij Ajax. Voor een vermogen haalde hij Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati, Darío Cvitanich, Evander Sno, Eyong Enoh en Oleguer. Ook maakte hij ruzie met Kenneth Perez. Het seizoen werd een mislukking en aan het einde van het seizoen legt Van Basten zelf zijn functie neer. Nu doet Van Basten het leuk bij SC Heerenveen. Niet meer dan dat. Ook hij is nu inmiddels een kleine tien jaar bezig als trainer en presteert op een lager niveau nu constant.

Naast de voorbeelden van Koeman en Van Basten zijn er hier natuurlijk nog veel meer te noemen. Tegenstrijdig hieraan is de ontwikkeling van de trainer Frank de Boer. Maar vaak zie je toch dat een voetballer die van nature heel veel talent heeft veel tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen als trainer. Wellicht heeft het te maken met acceptatie dat de selectie waarmee zij moeten werken niet over dezelfde kwaliteiten beschikken. Zou het misschien zo zijn dat Frank de Boer op zijn werklust zo ver gekomen is en daarom dit juist wel goed kan overbrengen? Het wordt in ieder geval nog een lang proces voor Cocu om een club als PSV goed te kunnen trainen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten