woensdag 24 juni 2015

Woutje "de superhaas van Froome" Poels in topvorm

Hardlopers kennen hazen. Wielrenners kennen knechten. Maar er zit verschil in knechten. Functionele knechten die bidons halen en zo nu en dan een stukje op kop rijden. Bikkelaars die zomaar even de halve etappe aan het front van het peloton aan het beuken zijn. Klimknechten die even alles leegrijden en dan gaan zitten uithijgen tot de bus voorbij komt. En dan heb je nog Wout Poels. Superhaas, superknecht, die in de Dauphiné liet zien dat de grote namen spontaan verkramping in hun benen voelen als hij de leiding neemt. Die leiding neemt hij dan ook niet voor even, Woutje neemt het liefst bijna een volledige col voor zijn rekening.

Wout Poels (Bron afbeelding: Sky)

Chris Froome wil zijn tweede Tour de France dit jaar winnen. Na het fiasco van vorig jaar toen zijn botten vaker opgeschud werden door de kasseien dan dat ze op hun plek zaten op de fiets, is hij uit op revanche. Wout Poels is met hem mee als luitenant. Samen haalden ze al het eindklassement van de Dauphiné voor de Brit binnen. Toch was Woutje nog niet helemaal zeker van zijn plaats in de Tourselectie. Manager van de Sky-ploeg Brailsford vertelde wel al de fragiele Limburger moeilijk thuis te kunnen laten. Froome roemde Poels en noemde hem: “Absolut fantastic.”

Die twijfel over een Tourdeelname van Poels komt door een nare voorgeschiedenis. Niet dat hij slecht presteerde, maar door een val heeft hij lange tijd niet het niveau gehaald dat hij nu laat zien. In 2012, toen nog in dienst van Vacansoleil, kwam hij hard in de berm terecht tijdens de zesde etappe van die Tour. Drie gebroken ribben, een scheur in zijn nier, een scheur in zijn milt en ook nog gekneusde longen, zo luidde het medisch rapport destijds. De artsen vroegen zich nog af uit welk vliegtuig hij was gevallen, maar hij bleek gewoon een rondje te zijn wezen fietsen.

Hoewel Poels wonderwel snel herstelde, bleef er de eerste jaren nog wat angst in zitten. Pas in de Giro van afgelopen jaren was bij vlagen het oude toptalent weer te zien. In de Dauphiné maakte Poels duidelijk dat hij definitief alle schroom van zich af heeft gegooid. We kunnen ons klaarmaken voor een Nederlander die de Nederlandse berg voor zijn rekening gaat nemen. Die in het diepst van de finale nog voor de beste uit gaat rijden. Het enige zonde daaraan is, dat hij het in dienst van Froome doet, want zou Poels niet stiekem zelf al die etappes willen winnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten