dinsdag 23 juni 2015

Onthou: ooit wint Wilco Kelderman de Tour de France

Wilco Kelderman. Ik durf zijn naam te noemen. Sommige wielerjournalisten (Thijs Zonnevelud) ontkennen zijn naam liever. Dat komt omdat Wilco Kelderman zo goed is, dat iemand met de wielercarrière van meneer Zonneveld daar een beetje angstig van wordt. Maar ook de hoop dat we eindelijk weer een Nederlandse Tourwinnaar krijgen, boezemt de journalist angst in. Na het echec van Pieter Weening, die door Bert Wagendorp werd gelanceerd als winnaar van de Ronde van Frankrijk in 2008, maar uiteindelijk nooit een echte klassementsman werd, durft het Nederlands journaille het niet meer aan. Ik wel: Wilco Kelderman wint in 2020 de Tour de France.

Wilco Kelderman is op deze leeftijd al zo bewonderingswaardig sterk dat we niet eens hoeven te twijfelen of hij ooit een grote ronde gaat winnen.  Slechts 22 jaar was Wilco Kelderman toen hij 17e werd in de Giro d’Italia. Om even een kleine vergelijking te maken: Chris Froome werd op zijn 23e slechts 84e in de Tour de France. Die Engelse Keniaan kan er dus in vergelijking met Wilco Kelderman geen houtje touwtje van. En zelfs hij won een keer de Tour de France. Mijn conclusie blijft dus: het kan niet anders of Wilco Kelderman wint in 2020 de Tour de France.

Neem ook het karakter en de uitstraling van Wilco Kelderman. Wanneer hij een berg oprijdt, waar de rest van het peloton naar adem moet happen, kijkt onze toekomstige Nederlandse Tourwinnaar nog stoïcijns voor zich uit. De wereld om hem heen lijkt hem niets te zeggen. Wilco Kelderman heeft slechts één missie en dat is de beste Nederlandse wielrenner ooit worden. Heel soms verandert zijn blik wel eens, dan kijkt hij naar links en rechts om te zien hoe zijn concurrenten verbluffend naar hem kijken. Met verbazing in de ogen en een angstig stemmetje in hun gedachte: ‘hoe kan hij nog zo fris zijn?’

In 2020 is het dan zo ver. Wilco Kelderman wint met minuten verschil de Tour de France. Met een  glaasje champagne in zijn handen rijdt hij de Champs-Élysées op. De Arc de Triomphe wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot de Arc de Wilco Kelderman. Of zoals de Fransen het uitspreken Arc de Wilkeu Keldèrmaan. Joop Zoetemelk is uitgenodigd door de Tourorganisatie om de laatste gele trui van dat jaar uit te reiken. Hij biedt nog aan een eigen trui mee te nemen, omdat hij daar vanwege ruimtegebrek in zijn kast toch vanaf wil, maar de ASO laat weten dat dat misschien beter uitkomt in combinatie met een marketingstunt van de Intermarché het jaar erop.

Wilco Kelderman zwaait tijdens de huldiging naar het toegestroomde publiek. Daar staat Thijs Zonneveld. Hij roept met tranen in zijn ogen: ,,HIJ BESTAAT!” Achter hem staan Bert Wagendorp en Pieter Weening. Weening geeft Wagendorp een knipoog en vervolgens vallen ze lachend in elkaars armen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten