dinsdag 18 augustus 2015

Kees Jansma pakt het talkshowgoud in voetbalwereld

Er is een flinke ontwikkeling aan de gang in voetbaltalkshowland. Jack van Gelder vertrekt binnenkort bij Studio Voetbal, op RTL7 trok het blad Voetbal International zich terug uit het programma en gaat het nu verder als Voetbal Inside en naast de zondag is Kees Jansma nu ook op de maandagavond op Fox te zien met een tafel. Ook brengt de sportbetaalzender nu op zaterdag een talkshow met Jan Joost van Gangelen en Hélène Hendriks: de Eretribune. Deze wildgroei aan talkshows roept de vraag op: waar moeten we nou echt naar kijken? Voorlopig lijkt Kees Jansma als winnaar uit de strijd te komen.
Bron: Fox Sports
Studio Voetbal
Al 14 jaar is het een begrip op de zondagavond. Toch lijkt de populariteit van de voetbaltalkshow van Jack van Gelder de afgelopen jaren te zijn afgenomen. De hoogtijdagen van het voetbalpraatprogramma van de publieke omroep was toen Hugo Borst als vaste gast aan tafel zat. De AD-columnist en Sparta-fan was spijkerhard in zijn kritieken en spaarde niemand, ook niet als deze toevallig aan tafel zaten. Zijn vertrek heeft het programma nooit goed kunnen opvangen. Door gasten als Ronald Waterreus, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen wordt Studio Voetbal door velen als saai gezien. Het aantrekken van journalisten en Co Adriaanse lijkt dan wel weer een zet in de goede richting. Toch weet het programma zelden nog te sprankelen en brengt het nog minder vaak nieuws. En met nu ook nog het vertrek van Jack van Gelder, is het de vraag of de NOS een geschikte opvolger kan vinden? Het zal mij benieuwen.

Voetbal Inside
Zoals presentator Wilfred Genee het inmiddels al drie uitzendingen lang noemt: “het spiksplinternieuwe praatprogramma over voetbal”. Eigenlijk is alles hetzelfde gebleven, alleen de bumpertjes zijn anders en huisband Danny Vera heeft wat meer ruimte. Voor de rest is het cafépraat van drie voetballiefhebbers en een pedante presentator aan een tafel. Een televisieformat vol humor, wat meer dan eens niet over voetbal hoeft te gaan. Bordeelbezoeken, de rennende rukker, het gezonde eten van Genee, de cokeverslaving van Kieft of de eetverslaving van Boskamp; het zijn dankbare onderwerpen voor de gasten. Toch verliest het enigszins zijn relevantie als voetbaltalkshow. Vroeger bracht Derksen nog het nieuws uit het blad - waar hij lange tijd hoofdredacteur van was - Voetbal International, maar sinds ze met elkaar gebrouilleerd zijn, moeten we het louter doen met de meningen van de heren. En omdat ze het levend testbeeld zijn van RTL7 zijn die bij het grote publiek vaak al bekend.
Bron: Screenshot RTL7
Tafel van Kees en Natafelen met Kees
Kees Jansma loopt inmiddels zo lang rond in de voetbalwereld en journalistiek dat hij uit een buitengewoon groot netwerk kan putten. De kale presentator is ook bij veel mensen geliefd, omdat hij zich nooit vervelend uit laat over personen. Hooguit stelt de voormalig perschef van Oranje een kritische vraag, maar zelden wordt het ongemakkelijk. Daarom komen de gasten waarschijnlijk ook zo graag naar de Tafel van Kees. De ontbijtshow van Fox Sports heeft regelmatig een relevante gast uit de voetbalwereld op een van de stoelen zitten. Het zorgt voor nieuwswaarde en de relaxte sfeer maakt het ook prettig om naar te kijken.

Daarnaast maakt Jansma sinds dit seizoen ook op de maandagavond om 22.00 uur de talkshow Natafelen met Kees. Met drie journalisten en Kenneth Perez bespreekt hij het afgelopen voetbalweekeinde en het nieuws eromheen. De relevantie, de kennis en de niet geremde meningen van de gasten zorgen ervoor dat dit op dit moment journalistiek gezien met afstand de beste voetbaltalkshow van Nederland is. De drie journalisten aan tafel die voor verschillende media werken, willen zich natuurlijk ook niet laten aftroeven door hun collega’s en zijn daarom gedwongen al hun kaarten op tafel te leggen. Met Kenneth Perez zit ook nog eens de beste voetbalanalist op de Nederlandse tv aan tafel. De Deen zit nooit verlegen om een mening en schroomt ook niet om die te geven. Enige nadeel is dat het uitgezonden wordt achter de decoder, dus wanneer je geen Fox Sports hebt dit niet te bekijken voor je is.

De Eretribune
De zaterdagavond van Fox Sports is compleet omgegooid. Vanaf nu is er nog maar één hoofdwedstrijd te zien en die wordt voorafgegaan met een voetbaltalkshow. Jan Joost van Gangelen en Hélène Hendriks ontvangen gasten uit de voetbalwereld, analisten en bekende fans. Tot nu toe moet het duo elkaar nog een beetje vinden. Van Gangelen is met al zijn ervaring degene die de kar trekt, maar laat daarom zijn Brabantse collega nog wel eens ondersneeuwen. Wanneer de twee beter op elkaar ingespeeld raken, kan dit een rake voetbalentertainmentshow worden. Want laten we nou eerlijk zijn, kijkt de gemiddelde voetballiefhebber echt liever naar NEC – Excelsior dan naar Hélène Hendriks?
Bron: Fox Sports

Geen opmerkingen:

Een reactie posten