maandag 21 maart 2016

Zeventien miljoen Nederlanders: het zijn allemaal Nederlanders, allemaal mensen

Nog even over die zeventien miljoen Nederlanders. Die gebeurtenis die je vandaag niet kon missen. Het werd aangekondigd in de kranten, het journaal had het erover, op de radio was het hét onderwerp van de items en op social media was zelfs de speciale hashtag #17miljoen. En opeens waren we weer even gewoon zeventien miljoen Nederlanders bij elkaar. Hoogleraren verschenen in beeld om te vertellen dat het veel is, maar nog lang niet te veel.

Nog even over dat ‘Minder, minder, minder’. Geert Wilders , de leider van de grootste partij in peilingen de PVV, staat voor de rechter vanwege dit incident. Hij vroeg aan een zaal of ze meer of minder Marokkanen wilden, met het beroemde antwoord als gevolg. De politicus was er al snel bij om te zeggen, dat hij geen eerlijk proces zal krijgen. Ik ben benieuwd of hij dat nog vindt als hij wellicht straks wordt vrijgesproken. Het is slim om zo’n tekst te roepen, want als je vrijgesproken wordt, is er voor jou geen probleem, word je veroordeeld, kan je zeggen: ‘ik zei het toch?!’

Nog even over die Marokkanen. Je weet wel van die zeventien miljoen Nederlanders. Toen Freddy Heineken ontvoerd werd door Willem Holleeder en zijn Amsterdamse kompanen, riepen wij toch ook niet om minder Amsterdammers? Het veroordelen van een hele groep mensen is racisme, daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen. Dat er een probleem is met een bepaalde groep, grootste probleem wederom in Amsterdam met de Mocro Maffia, daar kan je toch niet de afkomst de schuld van geven. Waar goede zijn, zijn ook altijd slechten. De slechten moet je aanpakken. Zoals je de Amsterdamse onderwereld moest aanpakken, maar niet elke Amsterdammer.

Nog even over die vluchtelingen. Je weet wel waardoor we veel sneller bij die 17 miljoen Nederlanders kwamen. We zijn bang gemaakt. Massaverkrachtingen, banen inpikken en weet ik veel wat nog veel meer. Maar waarvoor kwamen ze hier. Niet vanwege de grote keuze aan vrouwelijk schoon in Nederland, niet omwille van de fantastische werkgelegenheid of het heerlijke klimaat: Nee, vanwege een oorlog die uitgevochten wordt in de landen in het Midden Oosten met als centraal punt Syrië. Waar een een grote groep extremisten die de titel moslim niet waard zijn, een heilig boek misbruiken om een eigen kalifaat te stichten. Daarvoor moorden ze mensen, van moslim tot christen van hindoe tot atheïst, uit en in angst daarvoor vluchten andere mensen.

#wezijnallemaalmensen
Nog even over die gelukzoekers. Je weet wel die mensen die niet vanwege oorlog maar economische reden hierheen komen. Het is niet de bedoeling, dat klopt. Maar kan je het iemand echt kwalijk nemen, dat hij hoopt te profiteren? Nee, toch? Maar laten we met deze mensen op een humane manier omgaan. Laten we ze ondanks dat we ze niet kunnen opnemen geen varkenskoppen toesturen. Laten we ze uitleggen dat we hier met zeventien miljoen zijn. Zeventien miljoen weldenkende mensen en we helaas niet iedereen kunnen opvangen. Want of we nou Nederlander, Marokkaan, Syriër of illegale vluchteling zijn. We zijn toch allemaal mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten