dinsdag 31 december 2013

Muzikaal jaaroverzicht 2013 met Avicii, Pharrel, Geer & Goor, Maaike, het koningslied, Anouk, One Direction en Tsunami!

Bron afbeelding: doandroidsdance.com
Het jaar 2013 kende vele muzikale hoogtepunten, maar ook enkele dieptepunten.  In de 52 weken die het jaar telde, waren er in totaal 24 nummer 1-hits in de verkooplijst. Het jaar was absoluut die van Avicii. In totaal was hij elf weken lang de best verkochte single, met Wake Me Up, van Nederland. Daarnaast had hij met Hey Brother nog een verdienstelijke andere hit. Naast Avicii was het ook het jaar van Pharrell Williams, door samenwerkingen en zijn eigen single Happy, stond de zanger maar liefst zeven weken genoteerd als meest verkochte artiest.

Misschien niet een muzikaal hoogtepunt, maar dat 2014 ook het jaar was van Geer & Goor was niet te ontkennen. Hun Tv-programma scoort torenhoge kijkcijfers en ook in het hitlijsten zijn de diva’s te vinden. Gerard heeft zijn succes ook al voor het programma. Solo en met Jandino scoort hij dit jaar een nummer 1 hit. Ook Kom eens dichterbij van Gordon bereikt de nummer 1 positie en blijft daar zelfs drie weken op staan. Ondanks soms een misplaatste Chinezengrap, blijft de voormalig topper dus onverminderd populair bij het Nederlandse publiek.

Talentenjachten hadden dit jaar ook weer invloed op de verkoop van singles. Drie artiesten hadden dit jaar hun nummer 1 hit te danken aan zo een tv programma. Cheyenne en Julia scoorden dankzij The Voice of Holland. Meest opvallende is toch wel Maaike Ouboter. De zangeres deed mee aan het programma van Giel Beelen, De Beste Singer Songwriter. Bij haar auditie bracht ze het prachtige Dat ik je mis. In een klap was ze beroemd, niet alleen in Nederland, ook in België brak ze door. Tranen werden er gehuild op dit liedje, de stoerste kerels veranderden in gevoelige mannetjes. Zelfs weken later bereikte ze nogmaals de nummer 1 positie toen ze haar liedje ter gehore bracht bij de uitvaart van prins Friso.Met prins Friso zijn we ook bij het koningshuis aangekomen. Voor velen zal dit ook meteen het muzikale dieptepunt zijn geweest in het jaar 2014. De first lady van Maastricht, in de tijd dat er nog niet dagelijks nieuws naar buiten kwam over de toyboy van zijn vriend, Albert Verlinde besloot 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in het lied Koningin van alle mensen als afscheidslied voor de koningin. Dit was nog lang niet zo erg als het welkomstlied voor de koning. John Ewbank kreeg de opdracht hier een melodie voor te maken en Nederland mocht massaal hun teksten insturen. Uit de teksten werden de zinnen: ‘de dag die je wist die zou komen is eindelijk hier’ en ‘de w van wakker stamppot eten’ gehaald. Stiekem vraag je je dan af wat er nog meer qua teksten is ingestuurd.

Normaal gesproken was het dieptepunt in het jaar qua muziek meestal onze inzending voor het songfestival. Een draaiorgel, een indiaan of een aantal mannen op leeftijd in glitterpak, het was  de laatste jaren niet echt veel geweest. Dit jaar werd alles anders. Anouk kreeg van de TROS een vrijbrief voor haar deelname. Dit pakte uit in het liedje Birds. Alom werd het bejubeld. Geen toeters en bellen, maar gewoon een heel mooi liedje. Nederland bereikte eindelijk weer de finale van het songfestival en Anouk scoorde een nummer 1 hit, iedereen tevreden.Daarnaast hadden we de definitieve doorbraak van de boyband van dit moment. One Direction scoorde een nummer 1 hit met One way or another. De pubermeisjes die sterren met bosjes zien omvallen. Justin Bieber en Miley Cyrus ontspoorden beiden volledig dit jaar, zien een band met echte jongens hit naar hit scoren. Hoe lang dit goed blijft gaan, is natuurlijk maar de vraag. Er gaan nu al geruchten over het populairste bandlid Harry Styles over het verlaten van de groep. Al lijkt het mij een kwestie van tijd dat ook deze jongen ontspoord.

Dan nog een jaarlijks evenement dat er een traditie van lijkt te maken om jaarlijks de eerste nummer 1 hit en de laatste op haar naam te schrijven. Eind van het jaar heeft 3FM altijd de inzamelactie voor het Rode Kruis Serious Request. De dj’s krijgen in dat huis naar verloop van tijd een favoriete plaat. Afgelopen jaar was dat Scream & Shout van Will.i.am en Britney Spears. Hiermee opende het muzikale jaar 2013 ook. De afsluiter van het jaar komt van Dvbbs met Tsunami. Deze plaat liet het hele plein in Leeuwarden op en neer springen. Deze tsunami zorgde af en toe zelfs voor kleine aardbevingen.

De nummer 1 hits van 2013:
Will.i.am & Britney Spears - Scream & Shout (5x1)
Gerard Joling -De nacht voorbij (2x1)
Jan Smit -Hoop, liefde en vertrouwen (1x1)
One Direction - One Way Or Another (Teenage Kicks) (1x1)
P!nk feat. Nate Ruess- Just Give Me A Reason (1x1)
Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop (1x1
Nick & Simon - Julia (2x1)
Klangkarussell - Sonnentanz (2x1)
Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell - Blurred Lines (3x1)
RTL Boulevard United - Koningin van alle mensen (1x1)
Nationaal Comité Inhuldiging – Koningslied (1x1)
Anouk- Birds (2x1)
Maaike Ouboter - Dat ik je mis (4x1)
Gerard Joling & Jandino - Mijn liefde (1x)
Avicii - Wake Me Up! (11x1)
Julia van der Toorn - Oops!... I Did It Again (1x1)
Gordon - Kom eens dichterbij (3x1)
Pharrell Williams - Happy (4x1)
Marco Borsato feat. Bag2Bank & Ali B – Muziek (1x)
Marco Borsato met Trijntje Oosterhuis - Ik zou het zo weer overdoen (2x1)
Marco Borsato met Jada Borsato feat. Willem Frederiks & Lange Frans, Day Ewbank & John Ewbank  - Samen voor altijd (1x1)
Cheyenne Toney - Formidable (1x1)
John Legend - All Of Me (1x)
DVBBS & Borgeous – Tsunami (1x1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten