dinsdag 24 december 2013

Serious Request in plaats van Top 2000 radio evenement van het jaar

Vlak voor de kerst is het bij 3FM traditie geworden om een drietal dj’s op te sluiten in een glazen huis. Daarnaast hoereren ook de collega’s van die dj’s zich voor het Rode Kruis. En waar ze op Radio 2 met de Top 2000 reppen over het radio evenement van het jaar, is dat toch echt Serious Request van 3FM. Het brengt honderdduizenden mensen op de been.  Of ze komen in actie voor het goede doel van dat jaar ofwel ze zijn te vinden voor het glazen huis. Bijna heel Nederland, op een enkele azijnzeiker na, verbroedert tijdens deze actie.

De verbroedering is het best te zien op het plein, waar je allemaal mensen door elkaar ziet staan. Zij maken er een groot feest van. Wanneer de dj’s dit jaar Tsunami van Dvbbs of Eat sleep rave repeat van Fatboy Slim aanzetten, zien we het hele plein op en neer bewegen. Maar naast dit fenomenale beeld, horen we ook prachtige verhalen vanaf het plein om de bus. Een klein meisje dat haar zakgeld van 50 cent van die week aan de actie geeft. Maar ook telefonisch, een vrouw vraagt speciaal voor haar zoon een plaat aan. Haar zoon is verlamd en gaat glimlachen bij het horen van het liedje.

De actie heeft een hoog kippenvelgehalte. Hier zorgt Eric Corton uiteraard ook voor. De alleskunner maar in dit geval vooral verhalenverteller van 3FM maakt reportages in Burundi. Hierin laat hij door middel van korte fragmenten horen wat het belang is van deze actie. Een zieke moeder die al haar man en twee kinderen aan diarree en cholera heeft verloren en haar verhaal aan hem vertelt. Het kippenvel voel je langzaam over je rug heen komen. Soms pinkt ook een dj een traantje weg.

Deze traantjes komen af en toe ook door de geweldige optredens in het huis. Hoogtepunt was het optreden van Douwe Bob samen met het strijkorkest van Ardesko. De violen in combinatie met de stem van de eerste winnaar van de Beste singer songwriter van Nederland werden Giel Beelen even te veel. Een traan liep over zijn wang. Dit alles maakt Serious Request het radio evenement van het jaar. Het feest van de verbroedering en een actie waar heel Nederland trots op mag zijn. Maar het is meer dan een actie door alle ingrediënten die de actie met zich mee brengt.      


Geen opmerkingen:

Een reactie posten